10 000 krävde rättvisa för juntans offer

Den 24 mars uppmärksammades 32-årsdagen av militärkuppen som ledde till sju års diktatur i Argentina. I huvudstaden Buenos Aires hade runt 10 000 människor samlats för att marschera. Föreningen Mödrarna på Plaza de Mayo ledde marschen, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Demonstranterna bar banderoller och fotografier på de som försvann under diktaturen. Människorättsaktivister ropade: ”30 000 kamrater fängslade och försvunna, nu och för alltid närvarande”, rapporterade AP. Samma dag öppnade Argentinas regeringssekreterare för mänskliga rättigheter, Eduardo Luis Duhalde, en minnesceremoni vid det som förr var militärdiktaturens största tortyrcenter (ESMA). Årsdagen av militärkuppen 1976 har blivit en helgdag och kallas ”Dagen för hågkomst och rättvisa”.

Mellan 1976-1983 levde Argentinas invånare under militärdiktatur och många civila utsattes för grymma övergrepp och tortyr i den argentinska marinens tekniska högskola (ESMA). Den tiden har även blivit känd för ”Det smutsiga kriget”. Militären ville utplåna vänstern som hade ett stort inflytande i samhället. De använde sig av mord, tortyr, utpressning och kidnappningar vilket ledde till att många oskyldiga dog.
Människorättsorganisationer beräknar att runt 5 000 personer torterades och dödades vid ESMA.
Runt 30 000 människor tros ha dött eller försvunnit under militärjuntans styre.

Mödrarna på Plaza de Mayo är en förening för argentinska mödrar vars barn försvann under militäsdiktaturen. De kämpar för att de som ligger bakom grymheterna ska ställas inför rätta. Namnet kommer från det torg, Plaza de Mayo, där de samlades för första gången. Varje torsdag klockan 15.00 samlas kvinnorna fortfarande på torget. De bär vita sjalar på huvudet vilket representerar minnet av deras barn.

Fem juntageneraler ställdes inför rätta och dömdes 1985, men året därpå trädde en lag om amnesti i kraft för alla dem som begått övergrepp under diktaturen. 1989 benådades de fem juntageneralerna. Amnestilagen upphävdes 2005 och senare förklarade Argentinas högsta domstol att benådningen av diktatorerna bröt mot grundlagen.

Argentinas president Cristina Fernandez har uttalat sig för att alla ansvariga bakom de övergrepp som skedde under militärdiktaturen ska ställas inför rätta, meddelar BBC.

I Argentina har antropologer startat en kampanj som finansieras av amerikanska skattebetalare. DNA-analyser ska göras på skelett som grävts upp ur omärkta gravar runt om i Argentina för att identifiera dem. Man använder samma tekniker som användes i Bosnien och efter 11 september 2001 i New York.
Kampanjen startade i november förra året och har redan gjort framsteg. Genom radio och TV har man låtit kända personer sprida budskapet om att lämna blod till DNA-databasen för att kunna identifiera de försvunna.
Kampanjen kan leda till att en mer säker dödssiffra kommer fram, istället för det nuvarande glappet mellan det officiella siffran på 12 000 döda och 30 000 döda som beräknas av människorättsorganisationer.

Läs mer: På besök i helvetets korridorer (Amnesty Press 27 december 2007)


AP