Nyvalde presidenten vill köpa land när havsnivån stiger

Maldiverna är det land i världen som befinner sig på lägst nivå - i snitt bara en och en halv meter över havsnivån. Landet som består av mer än 1 000 öar och atoller riskeras att dränkas av den stigande havsnivån. I värsta fall kommer de 300 000 öborna att stå utan land och förvandlas till så kallade klimatflyktingar. Huvudstaden Male är världens mest tätbefolkade stad, med 100 000 personer inträngda på en två kvadratkilometer stor yta.

FN förutspår att havsnivån troligtvis kommer stiga med 59 centimeter fram till år 2100. Detta skulle innebära en stor påverkan på Maldivernas landyta och president Mohamed Nasheed menar att även en liten förändring kommer att få stora konsekvenser. Därför vill han använda en del av landets stora inkomster från turism till att köpa landyta på annat håll.

  • Vi kan inte själva göra något för att stoppa klimatförändringen, därför behöver vi köpa land någon annan stans. Det är en försäkrande policy för värsta tänkbara scenario. När allt kommer omkring så köpte israelerna land i Palestina, säger Mohamed Nasheed till Sydney Morning Herald.

Tänkbara länder är Indien och Sri Lanka – eftersom de har en liknande kultur, mattradition och klimat. Även Australien är ett tänkbart alternativ, med tanke på den stora yta outnyttjat land.

  • Det är ett starkt ”wake up call”, säger Tom Picken, chef för internationell klimatförändring på Friends of the Earth, till Sydney Morning Herald. Maldiverna är utlämnat till att klara sig självt. Landet är ett offer för klimatförändring orsakad av världens rika länder.

Maldiverna är ett av få muslimska länder som genomgått en relativt lugn övergång från diktatur till demokrati. Mohamed Nasheed valdes till president den 28 oktober i år och tog då makten från Maumoon Abdul Gayoom, som enväldigt styrt landet sedan 1978.

Under de 30 år som Maumoon Abdul Gayoom styrde landet var offentliga spöstraff, tortyr och förvisning till avlägsna öar vanliga medel för att hantera kritiker till regimen. Armén, polisen och rättsväsendet var kontrollerat av Gayoom-regimen och partier var strikt förbjudna.

Mohamed Nasheed fängslades mer än 20 gånger, blev torterad och har tillbringat 18 månader i isoleringscell under den före detta presidentens styre. Han ses av många som en politisk framgångssaga och jämförs av vissa med Nelson Mandela. Han säger att Maldiverna behöver stöd och hjälp från det internationella samfundet, annars riskeras landets demokratiska framtid. På tisdagen installerades Mohamed Nasheed som president, rapporterar BBC.

Presidenten menar att läget är akut. Demokratin har kommit inifrån, men den är hotad om inte ekonomiskt stöd kommer utifrån för att bekämpa fattigdomen. En fattigdom som orsakats av ett långt diktatoriskt styre.

Läs mer:

EU och FN protesterar mot allt fler gripanden (Amnesty Press 2006-05-31)

Amnestys uppmaningar till den nye presidenten (29 oktober 2008)


Sydney Morning Herald