Fånglägerchef för röda khmererna erkänner brott

Kaing Guek Eav som drev röda khmerernas ökända fängelse erkände på tisdagen tortyr och avrättningar av tusentals kambodjaner.
- Jag vill uttrycka min djupa ånger och uppriktiga sorg över alla de brott som begicks av kommunistpartiet från 1975 till 1979, sade han i rätten enligt nyhetsbyrån Associated Press.

Fånglägerchefen som även kallas ”Duch” var den första av fem misstänkta förövare som ställs inför rätta i en FN-stödd folkmordstribunal. Han åtalas för krigsbrott och brott mot mänskligheten som begicks på röda khmerernas huvudfängelse S-21 eller Tuol Sleng, där 16 000 män, kvinnor och barn torterades och mördades. När han under tisdagen satt i rättsalen 66 år gammal, tittade han rakt på de 500 åhörare som bland annat bestod av överlevare från röda khmerernas välde.
- Jag ber er att öppna ett utrymme för mig att söka förlåtelse, sade han enligt Associated Press. Detta är den enda gottgörelse som kan hjälpa mig att lätta all sorg över de brott som jag har begått.

Hans jobb som fängelsedirektör bestod i att få bekännelser från personer som agerade ”kontrarevolutionärt”, men enligt åtalet var varje fånge som anlände dömd till avrättning. Fångarna på Tuol Sleng blev misshandlade, fick elchocker, kvävdes med plastpåsar och dog av förblödning. Barn slets från sina föräldrar för att slängas ut från fängelsets tredje våning till sin död.
- Som medlem i röda khmererna tar jag ansvar för vad som skedde på Tuol Sleng, sade Kaing Guek Eav i rätten enligt BBC.
Han tillade dock att han försökte undvika att posteras på fängelset och att han utförde sina partiplikter för partiet av rädsla för sitt eget och för sin familjs liv.

Kaing Guek Eavs advokat Kar Savuth beskrev enligt Associated Press att den tidigare fånglägerchefen har blivit en syndabock och ett offer för en selektiv rättvisa, samtidigt som andra förövare går fria. Tribunalen planerar åtal för fyra andra ledare för de röda khmererna, som alla satt på högre positioner under röda khmerernas tid vid makten. Kambodjas stadsbefolkning fördrevs då till landsbygden för att skapa ett jordbrukssamhälle där utbildning, pengar, religion och mänskliga känslor skulle förlora sin betydelse. De röda khmerernas samhälle resulterade i att en stor del av befolkningen dog av svält och massavrättningar.

Kambodja använder sig inte av dödsstraff och Kaing Guek Eav riskerar en livstidsdom för de grova brott som han har begått.

Läs mer:

Vann Nath överlevde S-21 i Kambodja (Amnesty Press 27 mars 2008)

Arvet efter röda khmererna (Amnesty Press 26 februari 2009)


Associated Press