Avrättningarna 1995 - Shell betalar 122 miljoner i skadestånd

Hösten 1995 dömdes nio personer från Ogonifolket i Nigeria till döden och i november verkställdes avrättningarna genom hängning. Nigeria styrdes då av militären och en av de avrättade var författaren Ken Saro-Wiwa, som också var aktiv i Mosop, Rörelsen för Ogonifolkets överlevnad. En militärdomstol fann de nio personerna skyldiga till morden på fyra lokala Ogoniledare 1994

Avrättningarna väckte avsky över hela världen och bidrog till att militärjuntan isolerades.
Oljeföretaget Shell fick utstå hård kritik för sitt samarbete med militärregimen och anklagades för vapenleveranser till den nigerianska polisen. Shell anklagades också för att ha hyrt in armésoldater som besköt personer i byar som protesterade mot Shells pipelines.

På tisdagen jublade advokater för de anhöriga till de nio männen som avrättades 1995, rapporterar BBC. Inför hotet att en rättegång skulle i USA inledas nästa vecka, enligt en gammal lag från 1789, beslöt Shell att gå med på en uppgörelse. 15,5 miljoner dollar (motsvarande cirka 122 miljoner kronor) ska betalas ut i kompensation.
Shell medger inte att företaget gjorde något fel på 1990-talet utan beskrev utbetalningen som en ”humanitär gest”.
- Även om Shell inte hade någon delaktighet i våldet som ägde rum så erkänner vi att de kärande och andra har lidit, sade Malcolm Brinded från Shell enligt BBC.

Judith Chomsky från Centre for Constitutional Rights, som för 13 år sedan lämnade in en stämning mot Shell, var tagen av uppgörelsen:
- Detta sänder en signal om att företag, liksom individer, måste följa internationellt erkända normer för mänskliga rättigheter.

Bariara Kpalap, språkrör för Mosop, sade att Shell måste ändra sin attityd i Nigerdeltat:
- För en bestående fred i Ogoniland måste Shell behandla oss som civiliserade mänskliga varelser.

Ken Wiwa sade enligt BBC att han tror att hans avrättade far hade varit nöjd med utgången av fallet där någon nu ställs till svar för sin roll i kränkningar av mänskliga rättigheter:
- Det här ger oss anhöriga något slag av psykologisk lättnad.

En tredjedel av skadeståndet ska gå till en fond som ska hjälpa befolkningen i Ogoniland.


BBC