Klartecken för kontroversiellt dammbygge i Amazonas
Den brasilianska regeringen gav på måndagen klartecken för bygget av en kontroversiell vattenkraftdamm i Amazonas. Miljögrupper menar att dammen kan komma att skada regnskogen ytterligare och tränga undan de indianstammar som lever i området, uppger BBC News.
Brasiliens miljöminister Carlos Minc beviljade på måndagen en miljölicens för dammprojektet Belo Monte. Licensen kan ses som ett klartecken för intresserade företag att lägga bud på projektet, som förväntas påbörja sin produktion 2015. Dammen kommer att byggas på Xingu-floden, en biflod till Amazonfloden. Projektet är en del av en stor regeringsinvestering som ska tillgodose landets ökade energibehov som uppstått i och med Brasiliens snabbt växande ekonomi.
Miljögrupper har dock motsatt sig planerna, då de menar att dammen kommer att skada fiskbeståndet och leda till förödelse av stora områden i regnskogen. Regeringen medger att 500 kvadratkilometer mark kommer att översvämmas, och aktivister uppskattar att över tusentals människor kommer att trängas undan.
- Vi vill försäkra oss om att Belo Monte inte kommer att förstöra de ekosystem och den biologiska mångfald vi har vårdat i årtusenden, sade Kayapo-indianernas ledare Megaron Tuxucumarrae till brittiska Guardian.
Enligt miljöministern Carlos Minc kommer det företag som vinner upphandlingen att tvingas uppfylla en rad krav som rör till exempel infrastruktur och miljö, innan de påbörjar bygget. Företaget måste spendera motsvarande ca 800 miljoner dollar, den beräknade kostnaden för att uppfylla alla kraven. Summan inbegriper också kostnaden för nya bostäder åt de 12 000 personer som kommer att bli förflyttade.
- Det kommer inte att bli någon miljökatastrof, sade Minc till brasiliansk television.
Minc förnekar också att att indianer kommer att tvingas lämna sina traditionella områden. De kommer att påverkas indirekt, men han hävdar att inte en enda indian kommer att bli tvångsförflyttad.
Planer på att bygga vattenkraft på Xingu-floden har funnits sedan 70-talet. Starka påtryckningar från miljögrupper är en av anledningarna till att planerna inte har förverkligats.
BBC |