Radiostationer tvingas sluta spela musik

På order av islamistiska rebeller ur Hizbul-Islam har de flesta radiostationerna i Somalia upphört med att spela musik. I fruktan för medarbetarnas liv väljer stationerna att lyda förbudet, rapporterar BBC.

Förbudet motiveras med att radiostationerna, med hjälp av musik, sprider anti-muslimsk propaganda. Nu kan landets radiolyssnare därför bara ta del av den musik som spelas på den statliga radiostationen och en FN-sponsrad radiostation med bas i Kenya.

  • Istället för musik använder vi istället ljud som skottlossning och från fordon och fåglar för att binda samman våra program och nyheter, säger Abdulahi Yasin Jama, programansvarig vid radiostationen Tusmo radio.

Al-Shabaab, en annan islamistisk militant organisation i Somalia, stängde i förra veckan ner fem av BBC:s reläsändare runt om i landet, bland annat i huvudstaden Mogadishu, med motiveringen att stationerna spred kristen propaganda.

Radioutrustningen från BBC:s sändare i Mogadishu, Baidoa och Jowhar har beslagtagits.

  • Al-Shabaab är redan ansvariga för att ha dödat och kidnappat journalister och de skapar ett ständigt klimat av terror för medier i Somalia. I dag har Al-Shabaab gjort sig skyldiga till en ytterligare kränkning av yttrandefriheten. Anklagelserna de riktar mot radiostationerna är absurda och de hot de lokala radiostationerna utsätts för är en skandal, sade Reportrar utan gränser i ett uttalande den 9 april.

Somalia har inte haft en fungerande centralregering sedan år 1991 och islamistiska militanta grupper kontrollerar stora delar av landets territorium. Den övergångsregering, vilken backas upp av Afrikanska unionens militära trupper och med hjälp av finansiering från FN, kontrollerar endast en liten del av Mogadishu.

  • Al-Shabaabs beslut om att lägga ner dessa radiostationer visar tydligt att medier trycks tillbaka allvarligt. Dessutom saknar Al-Shabaab total respekt för mediefrihet i Somalia, sade Omar Faruk Osman, generalsekreterare för journalistförbundet i Somalia.

Läs mer:

Inget slut på lidandet för civilbefolkningen
(Pressnotis från Amnesty 25 mars 2010)

Varning till journalister: Rapportera korrekt - annars fängslar vi er
(Amnesty Press 21 april 2009)

_**


BBC