90 000 på flykt undan strider i östra Kongo

Antalet flyktingar i östra delen av Demokratiska republiken Kongo ökar återigen. Det rapporterar OCHA, FN:s organ för samordning av humanitära frågor. Den senaste månaden har nästan 90 000 personer tvingats på flykt i Beni-området i norra delen av Norra Kivu-provinsen. Kongos armé jagar en ugandisk rebellgrupp, ADF-NALU.

  • Internflyktingarna behöver skydd, mat, vatten, bostäder och medicin, sade OCHA i ett uttalande på fredagen.
    Enligt nyhetsbyrån Reuters har sex civila dödats, dussintals skadats och byar har plundrats sedan den kongolesiska armén inlett en offensiv mot en liten ugandisk rebellgrupp som har sin bas i östra Kongo.

ADF-NALU, Ugandas förenade demokratiska styrkor - nationella armén för Ugandas befrielse, bildades 1996 efter en sammanslagning av flera rebellgrupper. Enligt Reuters anses de ha cirka 600 beväpnade personer som inte har utgjort något militärt hot mot Uganda på mycket länge.
Gruppens fortsatta existens har dock motiverat Uganda att fortsätta med militära operationer inne i Kongo och i december 2009 gick Ugandas armé in i Kongo. Operationen lyckades dock inte komma åt ADF-NALU. I Kongo finns stor misstänksamhet mot Uganda då landet 1996 och 1998 både direkt och indirekt via rebellgrupper bedrev både krig och plundring av Kongos naturtillgångar.

Vainquer Mayala, chef för kongolesiska armén i Norra Kivu, sade till Reuters att hans soldater har dödat 26 rebeller och tillfångatagit elva rebeller.
- Nu gömmer sig rebellerna i Ruwenzori-bergen och vi ska fortsätta jaga dem med attackhelikoptrar.

För ett par veckor sedan uppgavs det att Uganda hade förstärkt bevakningen vid gränsen till Kongo för att förhindra att ADF-NALU tränger in över gränsen till Uganda. Underrättelsekällor i Uganda har hävdat att rebellerna var inblandade i bombattackerna i Ugandas huvudstad Kampala den 11 juli då 64 personer dödades. ADF som har haft sin bas bland Ugandas muslimer påstås vara allierade med al-Shabab, islamiströrelsen i Somalia som tog på sig skulden för bombattackerna.

Det beräknas att antalet internflyktingar i östra Kongo nu är uppe i 1,9 miljoner människor, jämfört med 1,6 miljoner förra året. Antonio Gueterres, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, besökte nyligen Nyanzale, ett flyktingläger med 3 000 personer i Norra Kivu. Han betonade då att Kongo behöver en nationell armé som är disciplinerad, där soldaterna får betalt och som respekterar mänskliga rättigheter i sina operationer.

Läs mer:
Fighting and dying for human rights in the Democratic Republic of Congo (Amnesty 30 juli)


Reuters