Fyra år sedan Anna Politkovskaja mördades: Utredare lovar följa upp morden på 19 journalister


Fyra år har gått sedan__ Anna Politkovskaja mördades.
Foto:Ulf B Andersson

Klockan 14 i dag (svensk tid) hölls det årliga mötet till minne av Anna Politkovskaja. Fyra år har gått sedan den internationellt kända journalisten sköts ner i sitt eget trapphus i Moskva. Ingen har ännu befunnits skyldig till mordet. Under ett möte med en amerikansk journalistorganisation lovade ryska utredare att granska 19 fall av ouppklarade mord på journalister.

I september träffade en delegation från organisationen Kommittén för skydd av journalister (CPJ) den ryske generalåklagaren Aleksandr Bastrykin samt ett dussin utredare för att diskutera de senaste tio årens fall av ouppklarade mord på 19 ryska journalister.
- Det är en fråga om heder för oss att dessa mord klaras upp. Det är fråga om att vi får bevisa vår professionalism, sade Aleksandr Bastrykin till delegationen enligt en artikel på CPJ:s hemsida.

När det gäller morden på journalisterna Yuri Shchekochikhin, Pavel Makeev och Vagif Kochetkov handlar det om att öppna de nedlagda utredningarna på nytt. Yuri Shchekochikhin arbetade liksom Anna Politkovskaja på tidningen _Novaja Gazeta._Även frilanskribenten Anastasia Baburova, mördad under 2009, arbetade för samma tidning. En rättegång mot hennes misstänkta banemän är planerad.

Över ett år har gått sedan människorättsaktivisten och skribenten Natalja Estemirova mördades, i norra Kaukasien 15 juli 2009, utan att någon har ställts till rätta för dådet. Den man som av ryska myndigheter utpekas som huvudmisstänkt är en tjetjensk rebell. Organisationen Human Rights Centre Memorial, som Natalja Estemirova arbetade för, har uttalat sig skeptiska till att den utpekade rebellen skulle ligga bakom mordet. Generalåklagaren Aleksandr Bastrykin sade dock till CPJ att de lokaliserat den misstänkte och att ett gripande är att vänta inom kort.

I mitten av september påbörjades förhör med Memorials ordförande Oleg Orlov, mottagare av Sacharovpriset 2009, som blivit åtalad för förtal av Tjejeniens president Ramzan Kadyrov. Oleg Orlov har anklagat Ramzan Kadyrov för att vara ansvarig för Natalja Estemirovas död.

Ramzan Kadyrov har i tjejensk television tidigare kallat organisationen Memorial för ”en fiende av folket, en fiende av lagen och en fiende av staten”, rapporterar Radio Free Europe. Han har även vid två tillfällen hotat Natalja Estemirova.

Även i fallet med Anna Politkovskaja finns kopplingar till den tjejenske presidenten. De ryska utredarna sade till CPJ att det inte finns några direkta bevis för att Ramzan Kadyrov är inblandad i brottet men att mordet var ett försök att ställa sig in hos presidenten.

Under ett seminarium om läget i norra Kaukasien i Stockholm ifjol sade människorättsaktivisten Tatiana Loksjina från ryska Human Rights Watch till Amnesty Press:
- Vi är ärligt talat ganska trötta på begravningar men så länge de inte kommer till rätta med straffriheten så kommer den här onda cirkeln aldrig att brytas. Att vara människorättaktivist i Norra Kaukasien är dödligt.

Den 7 oktober, årsdagen för mordet på Anna Politkovskaja, har blivit ett tillfälle för människor att samlas och kräva pressfrihet i Ryssland. Minnesceremonin som hålls vid platsen för dådet hade i år beviljats tillstånd av Moskvas myndigheter, rapporterar webtidningen The Earth Times.

**Läs mer_

Amnesty om Anna Politkovskaja

Anna Politkovskaya’s killer still at large four years on (6 oktober 2010)

Mordet på Anna Politkovskaja (6 oktober 2006)

Amnesty om mordet på Natalia Estemirova

Ryssland/Tjetjenien: Människorättsaktivist mördad (16 juli 2009)

Amnesty om åtalet mot Oleg Orlov

Ryssland: Amnesty kräver att åtalet mot Oleg Orlov läggs ned (12 augusti 2010)

Reportage från seminariet om situationen i norra Kaukasien (Amnesty Press)

”Vi är ärligt talat ganska trötta på begravningar”

Medieläget i Ryssland

Reportrar utan gränser


Radio Free Europe