Ett val utan överraskningar - militärregimen behåller makten

Det första valet på 20 år i militärregimens Burma bjöd på få överraskningar. Juntans eget parti USDP uppgav helt i linje med förväntningarna att man vunnit valet stort, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Få burmeser hade förväntat sig något annat resultat i det val till parlamentet och 14 lokala församlingar som hölls på söndagen.

  • Folk hade fullt upp med att se på nyheterna på tv snarare än att bry sig om valet, berättar en buddistisk munk från Rangoon.

Den stora nyheten var rapporterna om att strider brutit ut mellan regeringstrupper och karenfolkets gerillarörelser i Myawaddy, nära gränsen till Thailand. Gerillan attackerade statliga byggnader i staden i protest mot valet men enligt rapporter återtog regeringstrupperna kontrollen över staden.

På tisdagen meddelade USDP att man vunnit valet med närmare 80 procent av rösterna. Över två tredjedelar av de kandidater som ställde upp i valet tillhörde de två olika partier som har starka kopplingar till regimen, varav USDP var det ena.
Hur stort röstdeltagandet blev är ännu oklart, men enligt vissa rapporter var det så lågt som 35 procent i vissa regioner.

Att USDP skulle gå vinnande ur valet förväntades av de flesta i detta val som av många oppositionella burmeser och utländska bedömare har beskrivit som ett skådespel som syftade till att ge militärjuntan en mer civil förklädnad.

Oppositionsgrupper och oberoende analytiker har rapporterat om att valet har omgärdats av många felaktigheter, i synnerhet när det gäller förtidsrösterna – där alla myndighetsanställda och soldater beordrats till valbåsen för att lägga sina röster i förtid. Kritiker menar att regimen på det sättet försäkrade sig om att alla röstade på juntans kandidater.

Kyaw Thura, som var en av över 3 000 personer som kandiderade i valet, säger att 99 procent av förtidsrösterna gick till USDP.
- Oppositionskandidaterna hade kunnat vinna – om inte förtidsrösterna hade räknats, säger Kyaw Thura.

Det har även förekommit rapporter om hur människor tvingats att rösta på vissa kandidater, och en reporter berättar om att han bevittnat valarbetare som för andras räkning har lämnat in röster på USDP. Andra har berättat att de inte tilläts rösta i enskildhet.

Kyaw Kyaw Zin från Rangoon säger att han ville göra sin medborgerliga plikt i valet, men på sitt eget sätt. Till en början hade han tänkt att bojkotta valet. Men han beslutade sig ändå att gå till vallokalen – bara för att försäkra sig om att hans röstsedel inte skulle utnyttjas och förvandlas till en röst på juntan.

  • Där förstörde jag min röstsedel för att visa att jag på inget sätt accepterar detta val, berättar han.

IPS/Rangoon

Läs mer:

Amnesty om valet i Burma (5 november)


IPS