Anklagas för delaktighet i massakern i Srebrenica - greps i Frankrike

Milorad Momic greps den 31 januari utanför den franska staden Grenoble. Han var på väg till sitt arbete när fransk polis slog till, rapporterar BBC. Nu hålls han i häkte i Grenoble i väntan på att justitiedepartementet i Serbien ska komma med en officiell begäran om att Milorad Momic ska utlämnas och ställas inför rätta. Han är misstänkt för brott mot mänskligheten då han ska ha ingått i Skorpionerna, ett paramilitärt serbiskt förband som deltog i massakern i Srebrenica i östra Bosnien 1995.

Den 47-årige Mirorad Momic levde under det falska namnet Guy Monier och arbetade inom byggnadsindustrin i Grenoble i sydöstra Frankrike. Enligt nyhetsbyrån AFP sitter han nu i Varces-fängelset. Serbien har utfärdat en internationell arresteringsorder och de närmaste dagarna väntas det serbiska justitiedepartementet komma med en begäran om att Milorad Momic ska utlämnas till Serbien.

Milorad Momic anklagas för att ha tillhört Skorpionerna, ett paramilitärt serbiskt förband som stod under inrikesministeriets befäl. Sommaren 1995 skickades Skorpionerna från Serbien till östra Bosnien. Den bosnienserbiska armén intog i juli 1995 enklaven Srebrenica. Omkring 8 000 muslimska män beräknas ha avrättats och massakern har klassats som folkmord av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Den bosnienserbiske generalen Ratko Mladic är efterlyst men har lyckats hålla sig undan de senaste 15 åren.

År 2007 dömdes fyra medlemmar i Skorpionerna till långa fängelsestraff av en domstol i Serbien. Domen kom sedan en video blivit offentlig år 2005. På videon visas hur sex muslimska män som tillfångatagits i Srebrenica avrättas av Skorpionerna.

Läs mer

15 år efter massakern - de reste från Belgrad till Srebrenica (Amnesty Press 15 juli 2010)

Misstänkt för Srebrenica tagen i Kroatien (Amnesty Press 14 juni 2005)

Film på massaker kan innebära ny bevisning mot Milosevic (Amnesty Press 2 juni 2005)

Åtalet från den serbiske krigsbrottsåklagaren


BBC