Misstänkt för Srebrenica tagen i Kroatien

Kroatisk polis har gripit en misstänkt för massakern i Srebrenica. Mannen påstås vara en av dem som förekommer på det videoband som visar hur en grupp muslimer mördas.

Bandet visades för första gången förra veckan då den användes som bevis mot den förre serbiske ledaren Slobodan Milosevic.

Polisen grep den misstänkte, en 52-årig kroat, på söndagen i byn Banovci nära staden Vukovar. Polisen vill inte uppge något namn, men han påstås ha varit medlem av den serbiska paramilitärenheten Skorpionerna, som sägs ha haft delaktighet i massakern i Srebrenica. Flera av de som identifierades från videon har gripits i Bosnien och Serbien de senaste dagarna.

Det var i juli 1995 som runt 8 000 muslimska män och pojkar fördes bort från sina familjer och dödades i den bosniska staden Srebrenica. Massakern brukar benämnas som den värsta i Europa sedan andra världskriget.

Videon visar sex tonårspojkar, bundna till händerna, som leds från en lastbil och sedan skjuts till döds bakifrån.

Händelsen fångades på bild av en serbisk soldat, men har aldrig visats offentligt. Videon har chockat serber, särskilt de som tidigare hävdat att massakern aldrig ägt rum.

De två männen som beordrade massakern i Srebrenica och är åtalade för folkmord – den bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic och hans befälhavare, general Ratko Mladic – har ännu inte lyckats gripas. Att de fortfarande är på fri fot kastar en skugga över åminnelsen av Srebrenica tio år efter massakern nästa månad.


BBC