Politiska fångar frigivna
Kubas regering frigav den 19 februari sju politiska fångar efter en överenskommelse med den katolska kyrkan. Kuba har sedan årsskiftet släppt sammanlagt 15 politiska fångar villkorat att de omedelbart går i exil i Spanien. Ivan Hernandez, en regimkritisk journalist, som släpptes under gårdagen säger dock till Associated Press att han inte har några avsikter att lämna landet.
2003 fängslade Kuba ut 75 obekväma dissidenter och anklagade dessa för att arbeta med USA för att underminera det kommunistiska systemet. Den katolska kyrkan lyckades förra året övertyga regeringen att i omgångar släppa de 52 som fortfarande satt kvar och skickades omedelbart efter frigivning ut ur landet. I sista omgångarna ingår även fångar som vägrar lämna landet. Enbart sex fångar återstår av de 75.
Journalisten Ivan Hernandez släpptes med villkoret att lämna landet för Spanien men när Associated Press pratar med honom säger han att han tänker stanna.
– Jag tänker fortsätta att skriva och arbeta som oberoende journalist precis som innan, sade Ivan Hernandez, som fortsätter berätta att han mår bra.
Utöver Ivan Hernandez som avser att stanna på Kuba trots att det bryter mot överenskommelsen med kyrkan släppte regeringen förra veckan politiskt aktiva som även de vägrar att lämna ön. Angel Moya och Guido Sigler greps 2003 och har tidigare sagt att de hellre stannar i fängelse i protest än att lämna landet.
I samband med de nya frigivningarna släpptes också Reina Luissa Tamayo, mamman till Orlando Zapata, en dissident som dog i en hungerstrejk förra året. Hon satt fängslad i ett dygn. Det är vanligt att myndigheterna griper anhöriga till dissidenter och oliktänkande i några timmar eller dagar.
– Jag tror att regeringen kommer att processen kommer att fortsätta tills alla är släppta, fortsatte Ivan Hernandez.
Amnesty har sen 2003 betraktat de 75 som samvetsfångar.
Läs mer
Kuba uppmanas släppa fängslade aktivister (Amnesty, 7 februari 2011)
Blixtaktion för kidnappade migranter, 22 februari 2011
Associated Press |