Nio personer inom armén dömda för massvåldtäkterna i Fizi

Fyra officerare dömdes till 20 års fängelse och fem soldater till mellan 10 och 15 års fängelse, medan en soldat frikändes. En åtalad, som är minderårig, ska ställas inför rätta i ungdomsdomstol. Det blev domen som avkunnades på måndagen i Baraka i östra delen av Demokratiska republiken Kongo mot de kongolesiska militärer som åtalats för massvåldtäkterna i Fizi på nyårsdagen. 49 offer för våldtäkterna avgav vittnesmål och omkring 2 000 personer hade samlats för att följa rättegången. Bland åhörarna var besvikelsen stor då många hade hoppats på dödsstraff, rapporterar BBC.

Rättegången mot överstelöjtnant Daniel Kibibi Mutware och hans underlydande har fått stor uppmärksamhet. Den 46-årige Kibbi, som är åttabarnsfar, förnekade anklagelsen och hävdade att de vittnesmål som gavs från hans egna livvakter var en del av en sammansvärjning, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press.

Överstelöjtnanten stod åtalad för brott mot mänskligheten inför en mobil domstol som stöds av Open Society Justice Initiative och fälldes för att han skickat sina soldater för att våldta, misshandla och plundra i Fizi i Södra Kivu-provinsen vid nyår. Enligt Associated Press fick 62 kvinnor läkarvård efter att ha våldtagits. En kvinna vittnade under rättegången om hur Kibibi själv utsatte henne för sexuellt våld under 40 minuter.

Militäråklagaren ,överste Laurent Mutata Luaba, hade krävt att de fem åtalade officerarna skulle dömas till döden och sade att uppförde sig ”som vilda bestar” när de terroriserade och angrep försvarslösa civila som armén egentligen ska skydda.
Efter rättegången fördes de dömda i handbojor till en väntade helikopter medan hundratals personer ropade ut sin vrede. Av säkerhetsskäl transporterades de till Bukavu.

Enligt Associated Press är detta första gången som ett armébefäl döms för sexuellt våld. I östra Kongo finns en rad rebellgrupper, däribland rwandiska FDLR, men enligt BBC utpekar hjälporganisationer armén som den grupp som oftast gör sig skyldig till sexuellt våld mot civilbefolkningen.

Våldtäkterna i Fizi ska ha varit en hämnd sedan en soldat hade dödats, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Invånare i Fizi ska ha kastat sten på en soldat i samband med en dispyt. Soldaten fördes till sjukhus men bortfördes och dödades av invånare i Fizi.

Den nu dömde Daniel Kibibi Mutware tillhörde tidigare Nationella kongressen till folket försvar, CNDP, en av rebellgrupperna i östra Kongo. I samband med en internkupp inom CNDP övertogs ledarskapet i januari 2009 av Bosco Ntaganda som slöt fred med regeringen i Kinshasa. CNDP-soldaterna har sedan integrerats i den kongolesiska armén, FARDC. De övriga dömda hade tillhört milisgruppen Pareco, kongolesiska motståndspatrioter, som också integrerades i armén 2009.

Leila Zerrougui, näst högste företrädaren för FN i Kongo, välkomnade enligt AFP rättegången:
- Det har funnits en klar vilja i detta fall att sätta stopp för straffrihet och det måste välkomnas.

Den mobila domstolen kan vara ett verktyg för att stävja det sexuella våldet bland väpnade grupper säger Kelly D Askin från Open Society Justice Initiative till Associated Press:
- Utan tvekan var Kibibi och hans soldater förvånade över att bli ställda inför rätta. Om ryktet om den mobila domstolen sprids över landet kan det ha en stor effekt för att avskräcka från framtida brott nu när rättssäkerheten, åtminstone i viss utsträckning, nu etableras i landet.

I augusti 2010 väckte det stor uppmärksamhet när massvåldtäkterna i Luvungi i Walikale-området blev kända. Då var det FDLR och mai-mai-milis som anklagades för att en dryg mil från en bas för FN-styrkan MONUSCO under fyra dagar ha våldtagit cirka 300 kvinnor, flickor, män och pojkar och fört bort 116 personer och bränt ned ett stort antal hus. Enligt BBC har FN registrerat omkring 11 000 våldtäkter i östra Kongo under 2010 och det verkliga antalet förmodas vara mycket högre.

Den 21 februari uppgav Medecins Sans Frontieres (Läkare utan gränser) att de ska skicka en mobil vårdklinik till ett område 40 kilometer från Fizi sedan det kommit in trovärdiga rapporter om 30 nya våldtäkter. I samma område har tidigare i år 70 våldtäktsoffer fått vård.
FDLR är aktiva i området.

Läs mer:

Amnesty om våldtäkterna i Walikale sommaren 2010
Democratic Republic of Congo: Mass rapes in Walikale: Still a need for protection and justice in eastern Congo (20 december 2010)

Amnesty Press om Kongo

Callixte Mbarushimana utlämnad till ICC (26 januari)


Milisledare gripen för massvåldtäkterna i Luvungi
(6 oktober 2010)


Justitieministern lovar: Slut på straffriheten för sexuellt våld
(24 september 2010)


FN bekräftar: Över 150 kvinnor våldtogs utan att FN-trupper kunde ingripa (25 augusti 2010)


BBC