40 000 sörjande samlades i Srebrenica

Måndag 11 juli samlades omkring 40 000 sörjande i den bosniska staden Srebrenica på 16-årsdagen av massakern under kriget i Bosnien. Det var i juli 1995 som bosnienserbiska styrkor under ledning av Ratko Mladic mördade 8 000 muslimska (bosnjakiska) män.

Vid måndagens minnesceremoni begravdes ytterligare 613 personer som under det senaste året har identifierats. De 613 kistorna var insvepta i grönt och fördes sedan till nygrävda gravar på den gravplats i Potocari som redan har över 4 500 gravar. Namnen på de döda lästes upp och åtskilliga sörjande svimmade under ceremonin, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press. Det yngsta offret var 11 år medan den äldsta var 82 år.

Srebrenica var en FN-skyddad enklav i östra Bosnien där uppemot 40 000 personer levde under kriget. I juli gick den bosnienserbiska armén till anfall och den nederländska FN-styrkan kunde inte skydda enklavens invånare. Omkring 30 000 invånare säkte förgäves skydd på FN-basen i Potocari.

Under ledning av Ratko Mladic separerades kvinnor och barn från männen. Medan kvinnorna och barnen fick fri lejd till staden Tuzla, som kontrollerades av den bosniska regeringsarmén, fördes männen bort för att avrättas. Tusentals män försökte också fly genom skogarna till Tuzla men många av dem hamnade ändå i bosnienserbernas händer.

Massakern i Srebrenica har beskrivits som det värsta massmordet i Europa efter andra världskriget och FN:s krigsförbrytartribunal har förklarat att det handlade om folkmord.

Bland de dignitärer som närvarade vid ceremonin fanns utländska ambassadörer och två av medlemmarna i det bosniska presidentrådet, bosnjaken Bakir Izetbegovic och bosnienkroaten Zeljko Komsic. Den bosnienserbiske representanten uteblev liksom tidigare år. I både Serbien och Republika Srpska, den serbiska entiteten i Bosnien, finns ännu många som ser general Ratko Mladic som en krigshjälte. Han greps i maj i Serbien och utlämnades till Haagtribunalen efter att ha hållit sig undan en arresteringsorder i nästan 15 år.

Från Serbien reste liksom tidigare år en grupp från ”Kvinnor i svart”.

– Tillsammans med kvinnorna från Srebrenica vill vi bygga en rättvis fred på Balkan, sade Stasa Zajovic, ordförande i Kvinnor i svart, till Associated Press.

Hon beklagade att ingen officiell företrädare för Serbien fanns på plats i år.

Ulf B Andersson
11 juli 2011

Läs mer:

Anklagas för delaktighet i massakern i Srebrenica - greps i Frankrike (6 februari)

15 år efter massakern - de reste från Belgrad till Srebrenica (Amnesty Press 15 juli 2010)

Amnesty inför 16-årsminnet av massakern

Ratko Mladic i rättssalen i Haag

Ulf B Andersson
Associated Press