Medborgare bjuds in till colombianska fredssamtal

På onsdag, den 5 december, återupptas fredssamtalen i Havanna mellan representanter för gerillan Farc och den colombianska regeringen. Atmosfären inför samtalen präglas av en försiktig optimism, och tanken är att även vanliga colombianer nu ska få möjlighet att påverka diskussionerna, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Fredssamtalen i Havanna, Kubas huvudstad, inleddes den 19 november, men efter elva dagar beslutade representanter för de båda sidorna att ta en kort paus för konsultationer och interna diskussioner. Det meddelade den colombianska regeringens chefsförhandlare Humberto de la Calle i slutet av förra veckan.
De la Calle sade samtidigt att de inledande förhandlingarna "gått framåt som förväntat". Även Farc-gerillans representanter meddelade att samtalen hittills har förlöpt väl.

  • Både i Colombia och runt om i världen önskar sig människor fred i vårt land. Vi är mycket optimistiska, sade Ricardo Téllez, en av Farcs representanter, vid en presskonferens på torsdagen.

Enligt Téllez har man under samtalen diskuterat allvarliga och komplicerade frågor.
- Men det har även funnits utrymme för skratt och skämt. Vi har byggt upp ett förtroende, vilket är mycket viktigt, sade han.

Téllez påminde dock samtidigt om att konflikten inte är över ännu, och påpekade att även om rebellrörelsen utlyste en ensidig vapenvila i samband med att fredssamtalen i Kuba inleddes så fortsätter striderna i landet.
Colombias president Juan Manuel Santos har upprepat sitt tidigare besked om att armén inte kommer att upphöra med sina militära aktioner mot gerillan.

De inledande förhandlingarna på Kuba hölls inför lykta dörrar. Ett av resultaten av dessa möten var att man beslutade att inom kort anordna ett offentligt forum om jordbruksfrågor. Förhandlarna har även beslutat att skapa en internetsajt där vanliga colombianer ska ges möjlighet att lämna förslag på frågor som ska tas upp under fredssamtalen. Denna sajt ska lanseras redan i slutet av denna vecka tillsammans med en bred informationskampanj där människor kommer att uppmanas att skicka in sina åsikter, tankar och rekommendationer. De som inte vill bidra via nätet ska ges möjlighet att istället fylla i ett pappersformulär.

Analytiker menar att satsningen på att öppna samtalen för allmänheten är ett stort framsteg i fredssamtalen, som officiellt inleddes i Oslo i mitten av oktober. Norge och Kuba står som värdar för förhandlingarna medan Chile och Venezuela finns med som observatörer. Tanken är att huvudparten av samtalen ska hållas på Kuba.

Farc menar att en offentlig debatt om den colombianska jordbrukspolitiken är ett viktigt steg framåt. - Vi vill att Colombias folk ska peka ut vägen mot fred, sade gerillans chefsförhandlare Iván Márquez vid torsdagens presskonferens.

Frågan om en jordbruksreform står högst upp på samtalens dagordning. Farc menar att grunden till den väpnade konflikten i Colombia är den extrema ägarkoncentrationen av jordbruksmarker i landet. År 2003 ägdes 63,6 procent av landets jordbruksmarker av endast 0,4 procent av jordägarna. Detta samtidigt som landets småbönder, som utgör över 86 procent av jordbrukarna, ägde endast 8,8 procent av jordarna. Farc kräver en omfattande jordbruksreform, som bland annat skulle innebära att vissa jordar konfiskeras och fördelas bland landets jordlösa bönder.

Patricia Grogg
IPS/Havanna


IPS