En framtida plats för Bush?

ledare | 2010-12-07
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #5/2010

När Amnesty International den 10 november krävde att en förundersökning skulle inledas mot USA:s förre president George W Bush och andra företrädare för Bushadministrationen väckte det ingen större uppmärksamhet. Världen har dessvärre blivit luttrad av det systematiska åsidosättandet av konventioner, åtaganden och inhemska lagar som USA ägnade sig åt under kriget mot terrorismen. Amnestys krav kom sedan Bush hade publicerat sina memoarer och uppvisat en självkännedom i klass med en bisonoxe, som den prisbelönade kolumnisten Matthew Norman formulerade det i brittiska The Independent.
George W Bush fortsätter att försvara användandet av skendränkning med att det inte är tortyr och att det är lagligt att använda denna metod.
– Enligt internationell rätt så ska var och en som är inblandad i tortyr ställas inför rätta och det finns inget undantag för expresident George W Bush, sade Claudio Cordone från Amnesty.

Även brittiska tidningen The Sun har sina seriösa sidor och den 12 november berättade den erfarne journalisten Oliver Harvey om hur han frivilligt testade skendränkning. Han klarade tolv sekunder.
– Detta är ingen »förhörsteknik« utan helt enkelt tortyr som inte hör hemma i ett civiliserat samhälle. För att få ett slut på det hade jag varit beredd att säga vad som helst till förhörsledaren, konstaterade Oliver Harvey.

Den argentinske juristen Juan Ernesto Méndez har själv upplevt tortyren i militärstyrets Argentina på 1970-talet, då han också adopterades av Amnesty som samvetsfånge. I höst har han utsetts till FN:s specielle rapportör om tortyr. Han beskrev i en intervju med Reuters den 16 november Bushs uppgifter i memoarerna som »mycket lömska« och krävde att USA genomför en fullständig undersökning av tortyren under Bushadministrationen.
– Det är viktigt att gå till botten med det som hände och granska vem som gav order och om det behövs ska åtal väckas, konstaterade Juan Ernesto Méndez.
Han lovade också i denna första intervju att försöka besöka USA:s fångläger på Guantánamo för att personligen intervjua fångar. Kanske närmar sig den dag då Bush får byta bokintervjuerna mot att inför rätten svara på frågor om ordergivningen under ett svart kapitel i USA:s historia.

Ulf B Andersson

ledare | 2010-12-07
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #5/2010