Kina: Pensionerad läkare försvunnen sedan 2018

Fatta Pennan | 2020-06-18
Även publicerad i AmnestyPress #2/2020

Sedan den 10 september 2018 är Gulshan Abbas försvunnen i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina. Hon är pensionerad läkare som lider av ett antal hälsoproblem. Familjen fruktar att hon har satts i omskolningsläger. Hennes syster, Rushan Abbas, är aktivist i USA för uigurerna. Gulshan Abbas försvann några dagar efter att systern hade hållit tal om massgripanden av uigurer i Xinjiang.

Skriv till
Director Tao Hongjun
Urumqi Municipal Public Security Bureau
No. 30, Nanhudong Lu, Shuimogou Qu
Urumqi
830017 Xinjiang Uyghur Autonomous Region
Folkrepubliken Kina

Dear Director Tao:

I am writing to express my concern about Gulshan Abbas, a retired Uyghur doctor who went missing in Urumqi 10 September 2018.

As some relatives of Gulshan Abbas told her family at the end of 2018 that she was “studying”, it was thought that Gulshan Abbas might have been sent to a “transformation-through-education” facility. However, after more than 20 months, no official information about the whereabouts of Gulshan Abbas has been shared with her family.

I am gravely concerned for Gulshan Abbas’ wellbeing and therefore urge you to release Gulshan Abbas unless there is sufficient, credible and admissible evidence that she committed an internationally recognized offence and is granted a fair trial in line with international standards.

Yours sincerely,

UA 88/20

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag vill uttrycka min oro för Gulshan Abbas, en pensionerad uigurisk läkare som försvann i Urumqi den 10 september 2018.

Några släktingar till Gulshan Abbas sade till familjen i slutet av 2018 att hon ”studerade”. Det förmodades då att hon hade skickats till ett omskolningsläger. Efter 20 månader finns fortfarande ingen officiell informationen som har delgivits familjen.

Jag är allvarligt bekymrad för Gulshan Abbas välbefinnande och jag ber er därför frige Gulshan Abbas om det inte finns tillräckliga och trovärdiga bevis att hon har begått ett brott och kan få en korrekt rättegång.

Fatta Pennan | 2020-06-18
Även publicerad i AmnestyPress #2/2020