Vietnam : Samvetsfånges hälsa försämras

Fatta Pennan | 2018-06-22
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018

Trần Anh Kim dömdes år 2009 till fem års fängelse för fredlig politisk aktivitet. Efter ett knappt år i frihet greps han igen och dömdes år 2016 till 13 års fängelse för kritik mot det politiska systemet i Vietnam. Han är nu 69 år och hans fru befarar att han inte kommer överleva i fängelset då myndigheterna vägrar honom medicinsk vård. Amnesty anser att han är en samvetsfånge som omedelbart och villkorslöst måste friges.

Skriv till
State President
Trần Đại Quang
Số 2 Hùng Vương
Ba Đình, Hà Nội,
Vietnam
Fax: +844 437 335 256
E-post: [email protected]

Your Excellency,

Allow me to express my concern about former soldier Trần Anh Kim who was sentenced to 13 years’ imprisonment in December 2016. I have reason to believe that he has been detained for peacefully exercising his rights to freedom of peaceful assembly, association and expression. Aged 69 his health has now deteriorated and he has been denied adequate medical care.

I call on the authorities to immediately and unconditionally release Trần Anh Kim as he is a prisoner of conscience.  

Further, I ask the authorities to ensure that pending his release, Trần Anh Kim is protected from torture and other ill-treatment, including through deliberate denial of adequate medical treatment.  

Given Trần Anh Kim's poor health I ask the authorities to immediately provide him adequate medical treatment according to the Standard Minimum Rules for the Treatment of Prisoners (the Nelson Mandela Rules), Rule 24.

Respectfully,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag vill uttrycka min oro om den tidigare soldaten Trần Anh Kim som i december 2016 dömdes till 13 års fängelse. Jag har anledning att tro att han fängslats för att fredligt ha använt sin rätt till möten, föreningsfrihet och yttrandefrihet. Han är 69 år gammal och hans hälsa har nu försämrats och han förnekas adekvat hälsovård.
Jag uppmanar myndigheterna att omedelbart och villkorslöst frige Trần Anh Kim då han är en samvetsfånge.
Givet Trần Anh Kims vacklande hälsa ber jag myndigheterna att omedelbart ge honom adekvat hälsovård enligt minimireglerna för hur fångar ska behandlas (de så kallade Nelson Mandela-reglerna).
Högaktningsfullt

UA 101/18

Fatta Pennan | 2018-06-22
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018