Kuba: Journalist häktad i ett halvår OBS! OBS! Detta fall är löst - han frigavs den 9 april!

Fatta Pennan | 2013-02-28
Även publicerad i AmnestyPress #1/2013

Den 16 september 2012 greps Calixto Ramón Martínez Arias på Havannas internationella flygplats. Han är journalist, verksam vid Hablemos Press, en icke-officiell nyhetsagentur. Calixto Ramón Martínez Arias undersökte uppgifterna om att medicin som skickats till Kuba från världshälsoorganisationen WHO för att bekämpa en koleraepidemi ligger kvar på flygplatsen istället för att distribueras. Sedan 10 november sitter han häktad i Combinado del Este-fängelset i utkanten av Havanna. Han uppges ha genomfört en 33 dagar lång hungerstrejk i protest mot att han tvingas bära fängelseuniform.
Amnesty misstänker att Calixto Ramón Martínez Arias hålls fängslad av politiska skäl och betraktar honom som samvetsfånge då han fredligt utövat sin yttrandefrihet.

Skriv till
Head of State and Government
Raúl Castro Ruz
Presidente de la República de Cuba
La Habana, Kuba
E-post: [email protected]
(c/o Cuban Mission to UN)

Su Excelencia:
Mediante la presente quisiera expresar mi preocupación por el periodista Calixto Ramón Martínez Arias. El fue detenido el 16 de septiembre de 2012, al parecer en relación con su trabajo. Había estado investigando las denuncias de que los medicamentos proporcionados por la Organisación Mundial de la Salud para combatir la epidémia de cólera se guardaban en el aeropuerto en vez de ser distribuidas.
Ni el Señor Martínez Arias ni su abogado han sido informados de ningún cargo formal en su contra. Le ruego a Su Excelencia a poner en libertad de forma inmediata e incondicional a Calixto Ramón Martínez Arias, ya que se trata de un preso de conciencia detenido exclusivamente por ejercer de forma pacífica su derecho a la libertad de expresión.
Las autoridades cubanas deben eliminar las restricciones ilegales impuestas a la libertad de expresión, asociación y reunión en Cuba.
Respetuosamente,

Sammanfattning av brevet på svenska

Ers Excellens

Med detta brev vill jag uttrycka min oro för journalisten Calixto Ramón Martínez Arias. Han greps den 16 september 2012 som det verkar i samband med sitt arbete. Han undersökte uppgifter om att medicin som skickats av WHO för att bekämpa en koleraepidemi, förvarades på flygplatsen istället för att delas ut. Varken Hr Martínez Arias eller hans advokat har fått någon information om formella anklagelser.
Jag uppmanar Ers Excellens att omedelbart och ovillkorligt frige Calixto Ramón Martínez Arias eftersom han är en samvetsfånge, fängslad enbart för att fredligt ha utövat sin yttrandefrihet. De kubanska myndigheterna bör avskaffa de olagliga restriktionerna mot yttrande-, förenings- och mötesfriheten på Kuba.

Högaktningsfullt,
Datum: Kontakta Amnesty Press om du tänker skriva efter 31 mars.

Fatta Pennan | 2013-02-28
Även publicerad i AmnestyPress #1/2013