Boskovski jagas av polis – raseri i Pakistan över morden i Makedonien

På onsdagen jagades Makedoniens förre inrikesminister Ljube Boskovski av en stor polisstyrka och landets gränspatruller har fått i uppdrag att spana efter mannen som nu misstänks för att ha beordrat mord på sex pakistanska och en indisk medborgare.
Enligt Radio B92 i Belgrad hävdar Boskovskis advokater att den tidigare inrikesministern gripits av polisen och hålls på okänd ort.
TV-stationen A1 i Skopje rapporterar dock att polisen förnekar att Boskovski ska ha gripits.

Reality Macedonia uppger att det finns rykten om att Boskovski finns på Kroatiens ambassad i Skopje. Boskovski har både makedonskt och kroatiskt medborgarskap.
Under onsdagen var det planerat att parlamentet i Makedonien skulle ta upp frågan om att beröva Boskovski hans parlamentariska immunitet. Han är ledamot för det högernationalistiska VMRO-DPMNE, landets ledande oppositionsparti, och var under striderna i Makedonien under 2001 känd som en hårdför inrikesminister som ville ha ett fullskaligt krig för att slå ned den albanska gerilla som då gjorde uppror.

Boskovski ledde som inrikesminister en paramilitär styrka kallad Lejonen, som ansågs vara partiets väpnade gren. Nu har åtal väckts mot polisofficerare i den styrkan, Boskovski och flera medhjälpare till den förre inrikesministern för morden på sju personer den 2 mars 2002. Medan Makedonien då hävdade att sju islamistiska terrorister hade dödats av säkerhetsstyrkorna när terroristerna skulle attackera utländska ambassader i Skopje har sanningen nu visat sig vara en helt annan.

De sju dödade männen var sex pakistanier och en indier som hade sökt sig till Europa för att hitta arbete. Enligt nyhetsbyrån AP hade planen att döda de sju männen gjorts upp av högt uppsatta poliser redan i februari. De sju offren fördes från Bulgarien till Skopje där de hölls instängda i en lägenhet. En dag fördes de i en skåpbil till en plats fem kilometer norr om Skopje. Männen omringades av poliser som med berått mod sköt ihjäl dem. Kropparna visades sedan upp liksom vapen som de påstods ha haft.
Men misstankarna växte om att inte allt stod rätt till.
I fredags kom så sanningen fram.

Enligt nyhetsbyrån AP ska syftet med morden på de sju immigranterna ha varit att imponera på USA och visa att Makedonien kämpade mot terrorismen.
När nu sanningen har kommit fram växer raseriet i Pakistan. En talesman för utrikesdepartementet i Pakistan sade enligt Daily Times att detta ”avskyvärda” brott är ännu mer chockerande då det var planerat i förväg.

Nyhetsbyrån OneWorld rapporterar att en stiftelse i Pakistan nu planerar att vända till sig Internationella domstolen i Haag och kräva att Makedonien betalar skadestånd på två miljoner USA-dollar vardera till de sex familjerna.
– Det enda brott min son begick var att han reste utomlands för att söka en bättre framtid, sade Syed Jaffar Ali Shah, far till en av de mördade männen till OneWorld. Han var bara en ekonomisk flykting.
De mördade männen kom alla från fattiga familjer i östra delen av Punjab.

Även den pakistanska regeringen har enligt Daily Times lovat att driva frågan om kompensation till de efterlevande.


Radio B92 (Belgrad)