”76 döda i amerikanskt flyganfall”

Omkring 60 talibaner och 16 civila har dödats vid en flygattack från den USA-ledda koalitionen i Afghanistan. Det uppger guvernören i Kandahar, Asadullah Khalid, enligt nyhetsbyrån AP.
– Den här typen av olyckor inträffar under strider, speciellt när talibanerna gömmer sig i bostäder. Jag uppmanar folk att inte ge skydd åt talibanerna, sade guvernören.

USA-koalitionens språkrör Scott Lundy bekräftade att en flygattack genomförts mot byn Azizi i distriktet Panjwayi i Kandahar-provinsen och uppgav att omkring 50 talibaner hade dödats. Enligt Lundy undersöker nu militären om civila har dödats.
Koalitionen sade i ett uttalande att de dödade talibanerna ”var aktiva medlemmar av talibanernas nätverk och hade utfört attacker mot styrkor från koalitionen och afghanska regeringsstyrkor såväl som mot civila”.

Enligt nyhetsbyrån AFP strömmade skadade män, kvinnor och barn till sjukhuset i Kandahar, 35 kilometer från Azizi. Enligt ögonvittnen hade ”dussintals” dödats vid flygattacken, medan många andra hade sårats. AFP:s korrespondent rapporterade från sjukhuset att många allvarligt skadade människor kom till sjukhuset i bilar, taxibilar och minibussar. De uppgav att fler var på väg och att andra fanns kvar i byn. En äldre man, Attah Mohammad, sade till AFP att 24 medlemmar av hans familj, däribland flera barn, hade dödats.
– De började bomba vår by vid midnatt och fortsatte fram till morgonen, sade han till AFP.
Utländska och afghanska trupper uppgavs ha spärrat av området. Enligt en läkare vid sjukhuset skulle säkerhetsstyrkorna ha hindrat ambulanser från att komma in i byn.

Den 18-årige Azizullah hade skadats i ansiktet och bröstet. Han sade till AFP att det hade funnits talibaner i byn, men att dessa försvann när flyganfallet inleddes.
En reporter från BBC som också befann sig på sjukhuset träffade en bybo som berättade att talibaner hade tagit kontroll över hans hus för att kunna avfyra missiler från taket. Många familjemedlemmarna hade dödats under anfallet.

Det är inte första gången ett stort antal civila dödas av de USA-ledda styrkorna. En av de värsta händelserna var när 48 bröllopsgäster dödades i provinsen Uruzgan 2002.

Den senaste veckan har varit en av de blodigaste sedan talibanregimens fall hösten 2001. Enligt de afghanska myndigheterna har omkring 250 talibaner dödats vid strider sedan i onsdags. I häftiga strider vid Panjwayi förra veckan ska enligt guvernören Khalid omkring 100 talibaner ha stupat. Nästan 50 afghaner, de flesta poliser och soldater, har också dödats. Även ett antal utlänningar har dödats; en amerikan, som tränade afghanska poliser i Herat, en amerikansk soldat, en kvinnlig kanadensisk armékapten och två franska soldater ur ett specialförband.
På söndagen dödades tre personer i en självmordsattack i huvudstaden Kabul. Målet antas ha varit en amerikansk militärkonvoj.
Tusentals utländska soldater i USA-koalitionen ska skickas som förstärkning till södra Afghanistan.

I fredags uppgavs att mullah Dadullah, den enbente talibankommendanten i södra Afghanistan, skulle ha tillfångatagits. På lördagen hörde dock Dadullah av sig per satellittelefon till nyhetsbyråer och BBC och uppgav att han var fri och skulle fortsätta kämpa mot afghanska och utländska trupper. Dadullah sade att det var möjligt att myndigheterna hade gripit någon annan av de tusentals personer som har förlorat ett ben när de har trampat på landminor, som är talrika i Afghanistan där krig pågått sedan 1978.
Under talibanstyret 1996-2001 tillhörde Dadullah talibanernas ledarskap där tio män ingick. Nyheten att han hade gripits hälsades med stor glädje i Kabul, rapporterar BBC. Men glädjen förbyttes alltså i tvivel.

Talibanerna har utan tvekan vuxit i styrka de senaste månaderna, och i provinsen Helmand har de startat en radiostation. En av orsakerna till deras växande styrka är det omfattande stöd som kommer från Pakistan.
Pakistan har förklarat att de har 78 000 soldater vid gränsen, men det anses enligt Washington Post vara osäkert vilken kontroll Pakistans president Pervez Musharraf egentligen har, och en rad pakistanska grupper vill gärna se att talibanerna återtar makten i Kabul.
Afghanistans president Hamid Karzai besökte förra veckan Asadabad i provinsen Konar och gick då till hårt angrepp mot religiösa extremister och underrättelsetjänster i Pakistan.
– I Pakistan utbildas personer för att åka till Afghanistan, utföra jihad och bränna skolor och kliniker. Vad är detta för slags islam? undrade Karzai i ett känsloladdat tal i Konar.
Enligt Washington Post begärde lokala ledare i Konar Karzais hjälp med att få stamledare och religiösa ledare frigivna från amerikansk fångenskap. De uppmanade honom också att bygga flera islamiska skolor i provinsen.
Karzai lovade att Afghanistan ”aldrig kommer bli en koloni” men anses än så länge betrakta Musharraf som en allierad i kampen mot talibanerna. Samtidigt sade han att allt fler ilsket kräver tuffare tag mot Pakistan.
Afghanistan har tidigare hävdat att talibanernas ledare, mullah Omar, och al-Qaidas ledare Usama bin Ladin finns i Pakistan på gränsen mot Afghanistan.

I en intervju i fredags med brittiska The Guardian sade överste Chris Vernon, som leder de brittiska styrkorna i södra Afghanistan, att talibanernas operationer leds från Quetta i Pakistan. ”Där finns deras högkvarter”, sade Vernon.

I april rapporterade BBC att de hade uppgifter om att ett krigsråd hade hållits i södra Afghanistan. Vid mötet ska planer för den fortsatta kampen mot de utländska trupperna och den afghanska regeringen ha dragits upp. Bland deltagarna fanns representanter för Gulbuddin Hekmatyar, som under Sovjets ockupation av Afghanistan på 1980-talet var den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s gunstling, talibanerna och al-Qaida. Enligt uppgift ska också representanter från Iran ha varit med vid mötet, även om det är oklart vilken funktion de hade. Enligt BBC finns det en ökande oro i den afghanska regeringen om Irans avsikter i Afghanistan.
När talibanerna störtades 2001 samverkade USA, Storbritannien, Ryssland, Iran och Indien. När Pakistans president Pervez Musharraf tvingades avbryta stödet till talibanerna föll regimen snabbt ihop.

Läs mer: Juridisk gråzon för fångar i Afghanistan (Amnesty Press 22 maj)


Associated Press