Mugabe möter motstånd

President Robert Mugabe möter motstånd inför valet den 29 mars. Två oppositionskandidater ställer upp i valet, Morgan Tsvangirai, ledare för Movement for Democratic Change (MDC) och före detta finansministern Simba Makoni, som varit medlem i det styrande partiet Zanu-PF.

Läget för journalister i Zimbabwe är kritiskt. De har arresterats, beordrats att avslöja sina källor och anklagats för att ha publicerat ”falska nyheter”. Tidningar har hotats med nedläggning om de inte lyder.
- Detta ska inge rädsla bland allmänheten inför valet den 29 mars, säger Reportrar utan gränser.
De menar även att det inte är första gången något sådant här händer.
- Det är inte första gången som polisen och säkerhetstjänsten Central Intelligence Organisation (CIO) har slagit till mot medier och oppositionen. De gick i spetsen för tillslagen mot journalister vid valet 2000.

Den 9 februari bröt sig säkerhetsagenter in på kontoret till den privatägda veckotidningen The Masvingo Mirror. De krävde ett avslöjande av vilka källor som använts vid två artiklar som handlade om Simba Makoni.

  • Två män klädda i mörka kostymer och solglasögon krävde att få veta vilka våra källor var och hotade oss med nedläggning om vi fortsatte publicera nyheter som är regimkritiska och granskar valkampanjen för det styrande partiet, sade redaktören Regis Chingawo till Reportrar utan gränser.

Han lade till att det var tydligt hur Mbudzis kritiska anmärkningar om president Mugabe hade retat upp säkerhetstjänsten. Mbudzi är talesman för Zanu-PF i Masvingo. Han hade beskrivit Mugabe som ”en buschaufför som somnar vid ratten och vägrar låta någon annan köra”.

En vecka senare grep tungt beväpnade kravallpoliser en oberoende journalist vid namnet Fazila Mohammed. Hon övervakade en konflikt mellan supportrar till två biskopar med olika politiska åsikter vid Saint Mary-Katedralen i Harare. De beslagtog hennes bandspelare innan de lät henne gå och hon uppmanades att inbefinna sig på polisstationen i Harare den 18 februari. Hon släpptes senare utan anklagelser.

Tre journalister, Blessed Mhlanga, James Muonwa och Wycliff Nyarota, som arbetar för veckotidningen The Network Guardian, infann sig i domstolen den 18 februari, anklagade för att ha publicerat falska nyheter i en artikel den 26 mars 2006. Domaren beslutade att deras rättegång ska inledas den 15 april.

Den 21 februari hotade informationsministern Sikhanyiso Ndlovu att straffa veckotidningen The Financial Gazette i Harare om en artikel inte togs bort som handlade om Mugabe-kritiker i det styrande partiet.

Robert Mugabe kom till makten i Zimbabwe i samband med att landet blev självständigt 1980 från Storbritannien. Sedan 1987 har han varit president och är även ledare för det styrandet partiet Zanu-PF.
Landets ekonomi har kollapsat och det råder ett politiskt, ekonomiskt och socialt krisläge. De mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten kränks dagligen.
Valen som hölls 2002 och 2005 anklagades för valfusk och fick hård kritik, men säkerhetsstyrkor fortsätter att kväva regimens motståndare.
Vid ett flertal tillfällen har Morgan Tsvangirai fängslats och misshandlats för sin politiska ståndpunkt.

Läs mer: Valspecial 2005 (Amnesty Press)


RSF(Reportrar utan gränser)