Skicka tillbaka uigurerna från Guantánamo - ”Vi ska inte tortera dem”

Kina uppmanar USA att återbörda de sjutton uigurer, kinesiska muslimer, som har suttit fängslade på Guantánamo och som enligt ett beslut från en amerikansk domstol ska släppas fria, uppger nyhetsbyrån AP. Dock har deras frisläppande skjutits upp på grund av protester från Bushadministrationen. Uigurerna har suttit fängslade sedan 2002 utan att ha åtalats eller ställts inför rätta.

Kina anser att oron över att uigurerna kommer utsättas för tortyr om de skickas tillbaka till sitt hemland är överdriven.
- Kina är ett land med rättsäkerhet och kinesiska myndigheter är förbjudna att använda tortyr, säger Qin Gang, talesperson vid kinesiska utrikesdepartementet.

Kina anser att de sjutton uigurerna är terrorister och ska ställas inför rätta. De anklagas för att vara medlemmar i, den av USA, terroriststämplade gruppen East Turkestan Islamic Movement, enligt AP. Det innebär att de kan dömas till dödsstraff, vilket Kina liksom USA tillämpar.

Men trots Kinas försäkrande om att de inte använder sig av tortyr är USA ändå inte villiga att sända tillbaka dem till Kina. De är inte riktigt lika säkra på att uigurerna inte kommer att torteras. Men någon möjlighet till att bosätta sig i USA erbjuds inte trots att den uigur-amerikanska föreningen erbjudit sitt stöd till de sjutton uigurerna. Tills USA har hittat ett land som är villiga att ta emot uigurerna anser de amerikanska myndigheterna att det är bäst att fångarna blir kvar på Guantánamo.

Trots USA:s ihärdiga försök att finna ett nytt hemland åt uigurerna har ingen frivillig anmält sig. Oron över att det skulle försämra de diplomatiska relationerna med Kina är stor hos många länder. Albanien tog dock 2006 emot fem uigurer som USA hade hållit fängslade på Guantánamo. En av dessa, Adil Hakim, sökte förra året asyl i Sverige.

Trots att USA hittills inte varit villiga att skicka uigurerna till Kina har utrikesministern Qin Gang inte gett upp hoppet:
- Vi har tagit upp frågan med USA och hoppas att de tar oss på allvar och återbördar dessa sjutton personer till Kina.

Evelina Franzén

10 oktober 2008

Läs mer:
Amnestys blixtaktion i fallet

Historiskt beslut i amerikansk domstol _**(Pressnotis 7 oktober 2008)

Låt Adil Hakim stanna! (Ledare i Amnesty Press nr.5/2007)

Evelina Franzén
Amnesty Press