Exilmöte i Indien - tibetaner kan välja hårdare strategi mot Kina

Över 500 exiltibetanska ledare deltar för närvarande i ett möte i Indien om vilken strategi man ska välja i framtiden. Mötet kan resultera i att tonläget gentemot Kina hårdnar betydligt, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Åtta månader har nu gått sedan våldsamma antikinesiska demonstrationer hölls i den tibetanska huvudstaden Lhasa och tonläget mellan Tibet och Kina har på senare tid hårdnat.
Dalai Lama har erkänt att hans strategi, som kännetecknats av kompromissvilja och försök till fredlig dialog med ledarna i Peking, har misslyckats.

Inför det pågående mötet i Dharamsala i Indien har vissa radikala tibetaner krävt att man i stället tydligt ska kräva Tibets fullständiga självständighet. Den tibetanska exilregeringens premiärminister Samdhong Rinpoche säger att det pågående mötet kan resultera i en drastiskt förändrad strategi - om kongressen beslutar att överge Dalai Lama mer kompromissvänliga linje. Han påpekar dock att det slutliga beslutet i så fall ska tas av Tibets exilparlament.

Kinas regim har dock redan kommit med en varning.
- Den så kallade tibetanska exilregeringen erkänns inte av någon regering i världen, och alla försök att skilja Tibet från Kina är dömda att misslyckas, sade Qin Gang, språkrör för Kinas utrikesdepartement, på tisdagen.

Kina invaderade och ockuperade Tibet 1949. Ett tibetanskt uppror mot det kinesiska styret 1959 slogs brutalt ned av centralmakten och Dalai Lama flydde tillsammans med 80 000 andra tibetaner till Indien, där en tibetansk exilregering upprättades.

Tibets andlige ledare Dalai Lama tilldelades Nobels fredspris 1989 för sin långvariga kamp för att med fredliga medel verka för Tibets sak. Han har flera gånger upprepat att kravet inte är ett helt självständigt Tibet, utan att regionen får en meningsfull autonomi i enlighet med de löften som Kina kom med 1951, men som aldrig förverkligades.

På senare tid har Dalai Lama uttryckt sig mer pessimistiskt om framtiden.
- Situationen inne i Tibet har blivit mycket sämre. Denna gamla nation, med sin uråldriga kultur är numera döende, sade han nyligen i samband med ett besök i Japan.

Sedan 2002 har Dalai Lamas representanter träffat kinesiska företrädare vid åtta tillfällen, men diskussionerna har hittills inte lett till några resultat. En del tibetaner i exil har kritiserat den kompromissvilliga linjen gentemot Kina, som man menar inte lett någonstans.
I mars i år utbröt kravaller i Lhasa och västra Kina då tibetaner inledde våldsamma demonstrationer. Upproret slogs ned hårt av Kina, vilket ledde till många internationella protester. Regimen i Peking anklagade Dalai Lama och hans anhängare för att ha förorsakat upploppen.

Mötet i Dharamsala väntas avslutas under helgen.

**Antoaneta Bezlova_
IPS/Peking

Läs mer:

Tibetaner i exil splittrade (Amnesty Press 8 april 2008)


IPS