Regeringen avvisar vapenvila

De tamilska befrielsetigrarna, LTTE, säger till FN att de är redo för en vapenvila, men den lankesiska regeringen avvisar initiativet om inte separatiströrelsen lägger ner sina vapen för gott.

De tamilska befrielsetigrarna har lidit stora militära nederlag de senaste månaderna och har ringats in i ett litet landområde i nordöstra Sri Lanka, tillsammans med uppskattningsvis 250 000 civila.
- Vi måste se till att den civila befolkningen kan fly så snart som möjligt. De befinner sig i en ytterst farlig situation, säger John Holmes, FN:s chef för humanitära frågor, efter sitt besök i landet enligt IRIN.

De tamilska befrielsetigrarna öppnar för en möjlighet att evakuera fler civila från området i ett brev till FN. De skriver enligt nyhetsbyrån AP att de är redo för en vapenvila, även om de ännu inte vill lägga ned vapnen helt och hållet. ”Vi är redo att diskutera och samarbeta för att nå en omedelbar vapenvila och arbeta mot en politisk uppgörelse”, skriver LTTE:s politiske ledare Balasingham Nadesan.

Inviten avslås av den lankesiska regeringen.
- De måste lägga ned sina vapen innan det blir tal om förhandlingar, säger utrikesminister Palitha Kohona i ett uttalande.
De tamilska befrielsetigrarnas verkar dock inte vara inställda på kapitulation och vill inte avväpna sig förrän en permanent politisk lösning för den tamilska befolkningen är på plats. Deras strider för en självständig stat för en av Sri Lankas etniska minoriteter har pågått över 25 år och mer än 70 000 civila beräknas ha dödats.

Den politiske analytikern Jehan Perera från National Peace Council anser att bägge parter ska ta hänsyn till alla de civila som är fångade i krigszonen och ingå en vapenvila. Han tillägger att LTTE därmed måste vara redo att ta tillbaka krav som regeringen inte kommer att godkänna, så som en självständig tamilsk stat.

Läs mer:

Amnesty fördömer självmordsbombningen som dödade 28 personer (Pressnotis 10 februari 2009)

Amnesty fördömer användandet av klusterbomber (Pressnotis 5 februari 2009)

Civila fångade mellan de stridande parterna (Pressnotis 4 februari 2009)


Associated Press