Internationella fackföreningsrörelsen kräver isolering av kuppregimen

Internationella fackliga samorganisationen, IFS, fördömer återigen militärkuppen i Honduras den 28 juni då president Manuel Zelaya Rosales fördes bort och tvingades lämna landet. Trots fördömanden från omvärlden och att Honduras suspenderats från sitt medlemskap i OAS, de amerikanska staternas samarbetsorganisation, sitter kuppregimen kvar vid makten.

IFS uppmanar FN, OAS, EU, regeringar och det internationella samfundet att fortsätta kräva en återgång till konstitutionellt styre i Honduras och att president Zelaya omedelbart kan återvända. IFS kräver att diplomatiska relationer och ekonomiskt bistånd till kuppregimen förblir frysta.
IFS planerar att tillsammans med TUCA, den fackliga samorganisationen för Amerika, genomföra en solidaritetsmission till Honduras. Tre fackliga centralorganisationer i Honduras; CUTH, CTC och CGT, är anslutna till IFS.

Allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter har förekommit i Honduras efter kuppen, uppger IFS. Minst åtta personer har dödats, hundratals har fängslats och många andra har mottagit hot. Yttrande- och informationsfriheten är starkt begränsad. Speciellt hårt drabbad av den politiska förföljelsen är fackföreningar, sociala och politiska ledare, människorättsaktivister, journalister och utländska medborgare, skriver IFS:
- Den nationella motståndsrörelsen, inkluderande bönder, arbetare, studenter, hemmafruar, lärare och gatuförsäljare har brutalt slagits ner av armén och nationella polisen. Omkring 250 personer fängslades av militärpolis i Olancho när demonstranter blockerade en väg för att visa sitt motstånd mot kuppregeringen och krävde en återgång till demokrati.

Läs mer:

Amnesty kräver respekt för mänskliga rättigheter (6 juli)

Human Rights Watch: Soldater öppnade eld mot obeväpnad folksamling (8 juli)

Resolution från TUCA (Trade Union Confederation of the Americas (8 juli)


IFS (ITUC)