Journalist dömd till livstids fängelse

Den rwandiska journalisten Valerie Bemeriki har dömts till livstids fängelse av en domstol i Rwanda. Domstolen, en så kallad gacaca-domstol, fann henne skyldig till att planerat folkmord och ha uppviglat hutuer till våld under folkmordet i Rwanda 1994.
Valerie Bemeriki medgav under rättegången att hon hade uppviglat till våld, rapporterar BBC. Hon var en av de mest kända rösterna i Radio Télévision Libre des Mille Collines , RTML_,_ en av de mest populära radiostationerna i Rwanda 1994. I en av sändningarna ska hon ha uppmanat lyssnarna: ”Döda inte dessa kackerlackor med en kula - hugg dem i bitar med en machete”.
I hutuextremisternas propaganda benämndes tutsier som ”kackerlackor”.

Hirondelle News rapporterar att även den rwandiske sångare Juvénal Masabo Nyangezi har dömts till livstids fängelse. Han dömdes dock i sin frånvaro av en gacaca-domstol.

FN:s tribunal för Rwanda, som har sitt säte i den tanzaniska staden Arusha, har tidigare avkunnat domar mot två av RTML:_s_ledare; Ferdinand Nahimana, and Jean Bosco Barayagwiza. De fälldes 2003 och efter överklagan fastställdes straffen till 30 respektive 32 års fängelse.

År 2000 dömdes belgaren Georges Ruggiu till 12 års fängelse av Arushatribunalen. Han arbetade som journalist och producent vid stationen och erkände sig skyldig under rättegången.

Efter folkmordet flydde Ruggiu till Zaire (nuvarande Demokratiska republiken Kongo) och sedan vidare till Tanzania och Kenya där han konverterade till islam och tog sig namnet Omar. På begäran av Arushatribunalen greps han i juli 1997. Han överfördes 2008 till Italien. Ruggiu föddes i Belgien men hade italienskt medborgarskap och i april 2009 frigavs han i förtid.


BBC