Historisk dom i Strasbourg: Olaglig diskriminering i Daytonfreden

I slutet av december slog Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg fast att det är olaglig diskriminering att exkludera bland annat judar och romer från de högsta ämbetena i Bosnien-Hercegovina.
Human Rights Watch uppmanar nu Bosnien, USA och EU, som fortsätter att spela en viktig roll i Bosnien, att snarast undanröja diskriminerande bestämmelser i landets konstitution.

  • Europadomstolen har gjort det klart att rasmässig exkludering från politiska ämbeten inte har någon plats i Europa, säger Clive Baldwin, rättslig rådgivare vid Human Rights Watch.

Domstolen beslöt den 22 december med 14 röster mot tre (16 röster mot en när det gäller presidentrådet) att Daytonavtalet om fred i Bosnien, som undertecknades i november 1995, har byggt in en diskriminering i Bosniens författning. Efter kriget i Bosnien beslöts att endast personer från de tre största etniska grupperna; bosnienserber, bosnienkroater och bosnjaker (muslimer) kan komma ifråga när det gäller att väljas till den övre kammaren i parlamentet och presidentrådet. Presidentrådet består av tre medlemmar där ordförandeskapet roterar.

De som tillhör mindre etniska grupper, till exempel judar och romer, liksom de som har en blandad etnisk bakgrund eller inte vill deklarera att de tillhör någon av de tre större grupperna, kan enligt den nuvarande författningen aldrig väljas till presidentrådet eller övre kammaren i parlamentet.

En av dem som drivit frågan till Strasbourg är Jakob Finci, ledare för den judiska samfälligheten i Bosnien. Hans föräldrar fördrevs från Sarajevo under andra världskriget och han föddes i ett transitläger. Han blev känd under Bosnienkriget 1992-1995 då han kämpade för ett multietniskt sammanhållet Bosnien. Nu är han Bosniens ambassadör i Schweiz.
- Jag är överväldigad över att Europadomstolen har erkänt de fel som byggdes in i författningen, säger Jakob Finci i en kommentar till Human Rights Watch. Nu måste bosniska politiker agera snabbt för att rätta till felen i konstitutionen.

Läs mer : HRW om utslaget i Strasbourg


HRW