Krigsvarning dagarna innan folkomröstningen

En ledare för misseriya-stammen i gränsområdet Abyei har utfärdat en krigsvarning endast några dagar innan en folkomröstning ska avgöra om Sudan ska delas i två länder, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Ledaren Bishtina Mohammed El Salam säger att hans folk inte kommer att acceptera att ingå i södra Sudan om landet delas efter folkomröstningen 9 januari. Misseriya-stammen lever i Abyei-regionen tillsammans med folkgruppen dinka som däremot har uppgett att de är för ett samgående med södra Sudan.

  • Om dinka tar beslutet att förena Abyei med södra Sudan kommer krig bryta ut omedelbart. Vi tycker att de ska ta sitt förnuft till fånga. De ska veta att de som pressar dem att gå med på det inte kommer att ge dem något stöd, sa El Salam i en intervju med tv-kanalen al-Jazira.

Enligt ett fredsavtal från 2005 ska en separat folkomröstning hållas för folket i Abyei som ska välja om de vill ansluta sig till norra eller södra Sudan. Men diskussioner kring gränser och uppehållstillstånd har försenat den folkomröstningen.

Al-Jaziras reporter Mohamed Vall, som rapporterar från Abyei, säger att det finns en ömsesidig rädsla mellan de två stammarna i regionen:
- Dinka har talat om att organisera en lokal folkomröstning på egen hand utanför ramen för fredsavtalet mellan norr och söder. Misseriya försöker på detta sätt sända en varning till dinka och hindra dem från att gå med på en annektering, säger han.

Abyei är gränsområdet som både norra och södra Sudan gör anspråk på. För närvarande styrs regionen gemensamt under en särskild administration. Södra Sudan har en symbolisk anknytning till regionen eftersom många av deras ledare kommer därifrån, bland annat Salva Kiir, ledare för det autonoma södra Sudan. Samtidigt gör misseriya-nomaderna från norr anspråk på att kunna använda betesmarkerna i regionen för sina djur

IPS/ Abyei, Sudan

Läs mer

President al-Bashir vill ha samlingsregering (Amnesty Press 3 januari)


Sudanese activists tell of fight for human rights (Amnesty intervjuar två människorättsaktivister som har gått i exil, 5 januari)


IPS