Tibetaner bränner sig till döds i protest

_En så kallad levande Buddha avled i förra veckan efter att ha hällt bensin över sig själv och tänt på i protest mot det kinesiska styret i Tibet. Tusentals personer höll efter dödsfallet en manifestation för den högt uppsatte munken, som blev den femtonde personen som har tänt eld på sig själv i Tibet på mindre är ett år, rapporterar nyhetsbyrån IPS. _

Munken Sonam Wangyal var i 40-årsåldern och var den tredje tibetanen som satt eld på sig själv sedan årsskiftet. Sedan mars förra året har 15 tibetaner bränt sig själva, varav 9 har avlidit av skadorna. Sonam Wangyals självmord inträffade i den nordöstra provinsen Qinghai den 8 januari.

Detta var första gången någon valt att ta sitt liv på detta sätt i Qinghai, vilket kan vara ett tecken på att vågen av självmord bland tibetanska munkar nu har börjat sprida sig i Tibet. Tidigare har de flesta fallen inträffat i Aba i Sichuan, där det finns ett tibetanskt kloster som utsatts för allt hårdare åtgärder från kinesiska myndigheter. Sonam Wangyal betraktades av tibetanerna som en levande Buddha och är både den högst uppsatte och äldste munken hittills som valt att protestera mot det kinesiska styret genom att tända eld på sig själv.

Tidigare i januari avled två andra tibetaner i 20-årsåldern efter att ha bränt sig till döds utanför ett hotell i Ngaba i Sichuan, samtidigt som de ropade ”Hans helighet Dalai Lama måste återvända till Tibet!”Självmord är inte accepterat inom tibetansk buddhism, men enligt lokala grupper finns det samtidigt en tradition av att genomföra självuppoffringar "till gagn för andra".
- Detta var en person som var äldre och mycket respekterad. Han var djupt medveten om vad en sådan handling betyder inom tibetansk buddhism, men valde trots det att ta sitt liv på detta sätt, säger Kate Saunders, informationsansvarig vid organisationen Internationella kampanjen för Tibet, ICT.

Enligt Radio Free Asia ska munken innan självmordet ha delat ut flygblad där han förklarade att han inte agerade ”för att uppnå personlig berömmelse utan för Tibet och det tibetanska folket”. Efter självmordet ska munkens kvarlevor ha förts bort av polisen.

Den tibetanska exilregeringen i Dharmasala i Indien hävdar att tusentals tibetaner sedan genomförde en manifestation där de krävde att polisen skulle lämna ut munkens döda kropp. Den tibetanska aktivisten och författaren Tsering Woeser skriver på sin blogg att mängder av beväpnade poliser bröt upp den manifestation som genomfördes efter munkens död, och såg till att lokalbefolkningen inte fick möjlighet att sörja i det lokala templet.

Enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua ska munkens kvarlevor senare ha överlämnats till hans anhöriga. I förra veckan kom ytterligare ett bevis för att oroligheterna i Tibet ökar, då omfattande protester bröt ut in provinsen Gansu efter att en man hade skjutits till döds av polisen. Enligt Xinhua sköts mannen till döds av misstag i samband med att han skulle gripas misstänkt för stöld.

ICT hävdar i stället att mannen sköts till döds i samband med att polisen öppnade eld mot en byggnad där han befann sig. Enligt Radio Free Asia utlöste händelsen kraftiga protester då lokala tibetaner attackerade en polisstation. Polisen lyckades dock avbryta angreppet med hjälp av tårgas.

Spänningarna mellan tibetanerna och centralregeringen i Peking har ökat på senare tid. Efter de protester som skakade Tibet år 2008 har kinesiska myndigheter agerat hårt mot religionsfriheten i regionen, vars befolkning betraktar exil-tibetanen Dalai Lama som sin rättmätige ledare. Kinesiska myndigheter har anklagat Dalai Lama för att underblåsa oroligheterna och hävdar att självförbränningarna utgör en ”maskerad terrorism”.

Bara några timmar efter Sonam Wangyals död rapporterade Xinhua att högt uppsatta regeringsföreträdare utlovat ”utökade åtgärder för att stärka klostrens ledning i kampen mot Dalai Lamas grupp”. Den statligt kontrollerade nyhetsbyrån rapporterade dessutom att Sonam Wangyal tänt eld på sig själv efter att en hemlig kärleksaffär med en kvinna hade avslöjats.

Claude Arpi, författare till boken The Fate of Tibet: When Big Insects Eat Small Insects, säger till IPS att de kinesiska tillslagen i Tibet egentligen är kontraproduktiva.
- Men kineserna har under de senaste 60 åren inte vetat hur de ska hantera tibetanerna. I dag tror ledningen i Peking att ju mer de släpper på greppet, desto värre kommer situationen att bli, säger Calude Arpi.

Den tibetanske aktivisten Tsering Woeser menar att Sonam Wangyals död kan leda till fler protester - och påföljande tillslag.

  • Den levande Buddhan är en religiös ledare som har betydligt mer inflytande än en vanlig munk. Hans död innebär en stor chock och påverkan bland tibetanerna, säger Woeser till IPS.

Emily-Anne Owen
IPS/Peking

Läs mer:
Amnesty: China must address causes of Tibet self-immolations (7 november 2011)

Lobsang Sangay blir ny premiärminister i Tibets exilregering (Amnesty Press 27 april 2011)

Dalai lama i Stockholm (Amnesty Press 15 april 2011)


I Dalai Lamas spår - Amnesty Press intervjuar favoriten i tibetanska valet (23 mars 2011)


IPS