Lobsang Sangay blir ny premiärminister i Tibets exilregering

Sedan Tibets andlige ledare Dalai lama meddelat att han kommer att lämna sin politiska position i den tibetanska exilen har val hållits och på onsdagen meddelades det officiella resultatet. Lobsang Sangay, akademiker vid i Harvarduniversitet i USA, vann valet med 55 procent av rösterna, rapporterar BBC.

I en intervju med Amnesty Press i mars inför valet förklarade Lobsang Sangay att han såg optimistiskt på möjligheterna att uppnå frihet för Tibet och pekade på utvecklingen i Egypten och Tunisien:
- Vad som ser hopplöst ut idag – den auktoritära regimen i Kina – kan ändras drastiskt imorgon.

På onsdagen meddelade Jampal Thosang, ordförande i valkommissionen att valet till _kalon tripa,_den tibetanska beteckningen på premiärminister, var klart. Från exilregeringens högkvarter i Dharamsala i norra Indien meddelades att 49 000 av de 83 400 röstberättigade exiltibetanerna hade deltagit i valet.

Lobsang Sangay vann med 55 procent av rösterna. Tenzin Tethong, tidigare representant för Dalai lama i USA, fick 37,4 procent av rösterna medan Tashi Wangdi fick 6,4 procent av rösterna.

Enligt nyhetsbyrån Reuters uttryckte Dalai lama genom en företrädare att han var ”mycket glad” över att människor hade deltagit i valprocessen. Den 76-årige Dalai lama kommer nu att lämna över det politiska ansvaret till en vald person.

Lobsang Sangay har uttalat stöd till Dalai lamas linje om en så kallad medelväg där tibetanerna kan acceptera att Tibet förblir en del av Kina om området får ”genuint självstyre”.
- Jag uppmanar alla tibetaner och vänner till Tibet att förena sig med mig i vår gemensamma sak att lindra tibetanernas lidande i det ockuperade Tibet, sade Lobsang Sangay i ett segerbudskap på onsdagen.

Ulf B Andersson

27 april 2011

Läs mer om Tibet

_Amnesty Press _

Dalai lama i Stockholm (15 april)

I Dalai Lamas spår - Amnesty Press intervjuar favoriten i tibetanska valet (23 mars)

Utländska journalister attackerade (2 mars)

Kommunistpartiet trappar upp kampen mot Dalai Lama (25 februari)


”Vi måste stödja tibetanernas frihet” - Kulturkväll i Stockholm om Tibets frihetskamp (7 maj 2010)

Det omstridda Tibet (Recension av »Tibet och den svenska tystnaden. Tibets politiska status och Sveriges ståndpunkt.« nummer 2/2008 )

Tibetaner i exil splittrade (8 april 2008)

Flaggor för Tibet (4 april)

_Amnesty_

Tibetaner gripna (blixtaktion 19 april)

Nepal: Respect Basic Freedoms during Tibetan Holiday Season (9 mars)


Kinesisk oro inför upproren i Nordafrika och Mellanöstern (23 februari)

China: Torture fears for Tibetan prisoner: Jigme Gyatso(11 januari)

Ulf B Andersson
Amnesty Press