Efter mordförsöket på Malala - pakistanska flickor vägrar ge vika för talibanerna

Talibanernas attentat mot den 14-åriga flickan Malala Yousafzai var ett försök att tysta en ung röst som stred för flickors rätt till utbildning. Men mordförsöket har snarare utlöst en stor vrede i landet och de flickor nyhetsbyrån IPS talat med har inga planer på att lämna skolbänken.

Shazia Begum är en av tre flickor som skadades i samband med att Malala Yousafzaid den 9 oktober sköts i huvudet av talibaner.

  • Malala är en inspirerande kraft för alla elever i Swat. Hon uppmanade oss att gå i skolan medan talibanerna förbjöd det, säger Shazia Begum till IPS från det militärsjukhus i Peshawar där hon nu vårdas för sina skador.

På måndagen den 15 oktober flögs den 14-åriga Malala till Storbritannien för att få vård för sina allvarliga skador.

Shazia Begum menar att Malala skapat hopp för andra skolflickor.

  • Tack vare henne gick tusentals i skolan trots talibanernas motstånd, säger hon till IPS.

Det bekräftas av Mian Iftikhar Hussain, informationsminister i delstaten Khyber Pakhtunkhwa (tidigare NWFP), som säger att Malala var till stor hjälp för myndigheterna i deras strävan att förmå flickor att gå i skolan trots talibanernas kampanj mot kvinnlig utbildning.

Hussain säger att Malala stod på talibanernas dödslista, men trots det aldrig missade en skoldag – vilket fungerade som en stor inspiration för många andra skolflickor i det våldsdrabbade distriktet Swat.

Swat var ett av många distrikt i Khyber Pakhtunkhwa som kontrollerades av talibanerna mellan 2007 och 2009. Under den perioden förstörde extremisterna närmare 500 skolor och runt 80 000 elever berövades sina utbildningsmöjligheter. Efter en militär offensiv 2010 tvingades dock talibanerna att retirera från distriktet.

  • Varje dag hängde talibanerna upp liken efter avrättade motståndare i elstolpar, berättar politikern Bushra Gohar för IPS.

Den förre cricketstjärnan Imran Khan, som numera är politiker, besökte i förra veckan Malala medan hon vårdades på ett militärsjukhus i Rawalpindi. Han menade att hon varit modigare än alla män.

  • Medan alla människor gömde sig av rädsla för talibanerna så förblev hon orubblig och tjänade som en ledstjärna för andra elever, sade Khan.

Malalas öppna kritik mot extremisterna ledde till att det växte fram en hotbild mot henne, men trots det vägrade hon att ta emot något beskydd. Hotbilden förstärktes efter att Malala i slutet av förra året fick en pakistansk utmärkelse för sina insatser.

Malala och hennes familj var en av många som tvingades på flykt undan våldet i hemregionen, och under pseudonymen Gul Makai skrev hon en dagbok om sina erfarenheter, som publicerades på nätet av BBC.

Myndigheterna i Khyber Pakhtunkhwa har utlyst en stor summa pengar till den person som kan lämna information som leder till att de som attackerade henne kan gripas.

Elever över hela Khyber Pakhtunkhwa har berörts djupt av mordförsöket, och ett stort antal demonstrationer har hållits i landet för att fördöma det barbariska dådet.

  • Vi är djupt chockade av attacken mot Malala, som vi betraktar som vår syster. Vi kommer att följa henne i kampen mot extremismen och för att skydda skolorna, säger Spogmay, elev på en skola i Peshawar.

IPS möter henne i samband med en demonstration mot våldsverkarna och Spogmay menar att elever och studenter nu kommer att göra allt för att försvara sina skolor.

Talibanerna har de senaste åren genomfört mängder av sprängattentat mot skolor i Khyber Pakhtunkhwa och i den närliggande regionen Fata.

  • De som skaffar engelsk och modern utbildning i skolorna är inte muslimer. Flickor får inte skaffa utbildning enligt islam och därför kommer inte talibanerna att tillåta dessa skolor, har talibanernas talesperson Ihsanullah Ihsan sagt till pressen.

Khyber Pakhtunkhwas utbildningsminister Sardar Hussain Babak säger dock till IPS att man tänker bygga hundra nya skolor för varje skola som förstörs av talibanerna.

I distriktet Swat har närmare 200 skolor som skadats av talibanernas attentat hunnit återuppbyggas, medan eleverna i de skolor som ännu inte har hunnit repareras får sina lektioner i tältbyggnader.

Den 12 oktober var skolorna i hela provinsen stängda för att visa solidaritet med Malala.
Ashfaq Yusufzai

IPS/Peshawar, Pakistan

Läs mer

Amnesty om attentatet ( nyhetsnotis 9 oktober)

Rädslan och motståndsviljan - Pakistan efter mordet på Shahbaz Bhatti

(reportage i Amnesty Press 19 april 2011)
I Pakistan har två ledande kritiker av landets hädelselag mördats på kort tid. Bland kristna pakistanier sprider sig rädslan och tystnaden. Amnesty Press har träffat kvinnorättsaktivister och kristna aktivister och besökt Swatdalen där talibanerna styrde år 2009. I Swat sprängs fortfarande flickskolor.

Allt fler civila drabbas av våldet i Pakistan (reportage i Amnesty Press 28 januari 2010)
Den pakistanska militärens offensiv har tvingat landets talibanrebeller att retirera. Allt fler bombdåd genomförs nu i storstäder och i Lahore dog 48 människor vid en attack mot en marknad den 7 december. ”Vi försöker undvika att gå ut om det inte är helt nödvändigt” säger en lärarinna.


Hundratusentals fortfarande på flykt
(Amnesty Press 11 januari 2010)


IPS