Stor oro bland föräldrar efter attacken på Malala

Talibanernas mordförsök på den 14-åriga skolflickan Malala Yousafzai har lämnat djupa spår i norra Pakistan. Regionens flickor tycks fast beslutna att fortsätta med sin skolgång, men oron är mycket utbredd bland deras föräldrar, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Malala Yousafzai sköts i förra månaden av talibaner utanför sin skola i distriktet Swat. Det var ett försök att tysta en ung röst som stred för flickors rätt till utbildning. Men trots att hon sköts i huvudet och skadades svårt är Malala nu på bättringsvägen. Hon vårdas för närvarande på ett brittiskt sjukhus. Mordförsöket har dock lämnat djupa spår hos många föräldrar.

  • Jag och min hustru är väldigt oroade för våra barns säkerhet eftersom talibanerna nu ger sig på enkla måltavlor som skolflickor, säger Zawar Hussain, vars tre döttrar går i skolan i provinsen Khyber Pakhtunkhwa (tidigare NWFP).

Redan innan attentatet mot Malala hade extremister attackerat skolflickor i Khyber Pakhtunkhwa och provinsen Fata, men den senaste händelsen har nu fått många att kräva en högre säkerhet runt flickskolorna.

Föräldrarnas oro är inte obefogad. I mars förra året attackerades en statlig flickskola i distriktet Mardan, och 35 av skolans elever skadades. I oktober förra året attackerades en skolbuss i provinshuvudstaden Peshawar av extremister, och fyra skolbarn och busschauffören dödades.

Kampen mot utbildning av flickor har varit ett av talibanernas huvudmål ända sedan de begav sig över gränsen in till Pakistan efter att deras välde i grannlandet Afghanistan hade störtats av USA-ledda trupper 2001. Talibanerna menar att utbildning av flickor och kvinnor står i strid med islam. Extremisterna har därför sprängt närmare 800 skolbyggnader i Khyber Pakhtunkhwa och Fata, och deras kampanj har bara fortsatt.

  • Vi är beredda att betala extra för att skapa en säker miljö kring skolorna. Talibanerna vet att det är enkelt att sprida terror genom att ge sig på flickor, säger butiksägaren Muhammad Rehan, som är mycket orolig för sina två döttrar.

På skolan Sarhad i Peshawar har man infört hårdare säkerhetsrutiner efter attentatet mot Malala.

  • Vi har gett ut nya riktlinjer till eleverna efter attacken. De har bland annat fått instruktioner om att informera sina lärare om de ser några misstänkta personer i närheten av skolan. Vi har också varnat eleverna från att lämna skolan i stora grupper eftersom attentatsmän är ute efter att döda och skada så många som möjligt, berättar skolans rektor Nadeem Ahmed.

Han säger att nya säkerhetsrutiner är på väg att införas på andra skolor också eftersom elevernas föräldrar kräver det.

Palwasha Bibi går i tredje klass i en skola i Peshawar. Hon berättar att hennes mamma inte vill att hon ska gå till skolan längre.

  • Men jag är inte rädd. Min mamma älskar mig och hennes oro är befogad, men vi måste satsa på förebyggande åtgärder istället för att stanna hemma från skolan, säger hon till IPS.

Vissa av Palwasha Bibis klasskamrater har börjat bära slöja för att minska risken för att bli attackerade.

  • Talibanerna skadar inte elever som bär slöja, säger hon.

Provinsens utbildningsminister Sardar Hussain Babak säger att det skulle vara omöjligt att postera ut poliser utanför alla skolor i regionen. Däremot menar han att ett förbättrat samarbete mellan lärare och föräldrar kan förhindra att talibanerna lyckas med sitt uppsåt - att få flickorna att stanna hemma från skolan.

  • Vi har även inlett en satsning på att beväpna skolornas väktare och förbättra samarbetet mellan skolledningarna och polisen, säger han.

En annan åtgärd som införts är att man har minskat antalet parkeringsplatser utanför skolorna.

**Ashfaq Yusufzai_
IPS/Peshawar


IPS