Vietnam: Tortyr för att få fram bekännelse

Fatta Pennan | 2019-06-15
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019

Journalisten och människorättsförsvararen Nguyen Van Hoa har utsatts för tortyr i An Diem-fängelset i Vietnam och hålls i isoleringscell som straff för att han vägrar erkänna sig skyldig till ”statsfientlig propaganda”. Nguyen Van Hoa arbetade på den vietnamesiska redaktionen på Radio Free Asia. När stålverket Formosa sommaren 2016 orsakade en miljökatastrof i vattnen i centrala Vietnam utbröt omfattande protester som besvarades med kravallpolis och gripanden. Nguyen Van Hoa var på plats och bevakade händelserna.

I januari 2017 greps han och vid en hemlig rättegång i november 2017 dömdes han till sju års fängelse.

Skriv till

Prime Minister Nguyen Xuan Phuc
Số 16, Lê Hồng Phong
Bà Đình, Hà Nội,
Vietnam
E-post: ttll.mfa@mofa.gov.vn

Your Excellency,

Allow me to express my concern about the treatment of Nguyen Van Hoa, a journalist and human rights defender, imprisoned solely for exercising his right to freedom of expression.

Nguyen Van Hoa was arrested in January 2017 after covering a public demonstration on the Formosa environmental disaster. In a secret trial in November 2017 he was convicted and sentenced to seven years in prison on the charge of “conducting propaganda against the state”. According to information Nguyen Van Hoa has been tortured by prison officials and placed in solitary confinement.

I urge Your Excellency to immediately and unconditionally release Nguyen Van Hoa imprisoned solely for peacefully exercising his right to freedom of expression, and pending his release, ensure that he is is protected from torture and other ill-treatment while in prison and that there is a prompt and impartial investigation into allegations of torture

Yours respectfully,

En något kortare version publiceras i nummer 2/2019.

UA: 72/19

Fatta Pennan | 2019-06-15
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019