Bahrain: Ännu ingen dom mot Nabeel Rajab

Fatta Pennan | 2016-11-23
Även publicerad i AmnestyPress #4/2016

Den 31 oktober hölls rättegångsförhandling i Bahrains huvudstad Manama mot samvetsfången Nabeel Rajab, ordförande i människorättsorganisationen BCHR. Domstolen sköt upp förhandlingen till 15 december.

Ambassadrepresentanter från Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och USA var närvarande i rättssalen. Nabeel Rajab har suttit häktad sedan 13 juni 2016. Nabeel Rajab har på twitter kommenterat kriget i Jemen och uppgifter om tortyr i Jaw-fängelset. Åtalspunkterna handlar om ”förolämpande av främmande makt”, ”förolämpning av offentliga myndigheter” och ”spridande av falska rykten i krigstid”. Sedan New York Times den 4 september publicerade ett inlägg av Nabeel Rajab har ett separat åtal väckts med anledning av artikeln.

Skriv till:
Minister of Interior
Shaikh Rashid bin ‘Abdullah Al Khalifa
Ministry of Interior
P.O. Box 13, al-Manama
Bahrain
E-post: info@interior.gov.bh

Your Excellency,

The President of the Bahrain Centre for Human Rights, Nabeel Rajab, has been on trial since July on charges of “spreading false rumours in time of war”, “insulting public authorities” and “insulting a foreign country”.

I have reason to believe that Nabeel Rajab has been detained solely for peacefully exercising his right to freedom of expression, and call for his immediate and unconditional release, as he is a prisoner of conscience.

I urge Your Excellency to ensure that the right to freedom of expression is upheld.

Respectfully,

Sammanfattning av brevet på svenska: Ers höghet,
Sedan i juli har Nabeel Rajab, ordförande i Bahrain Centre for Human Rights, stått inför rätta för ”spridande av falska rykten i krigstid”, ”förolämpning av offentliga myndigheter” och ”förolämpande av främmande makt”. Jag har anledning att tro att Nabeel Rajab enbart har fängslats när han fredligt använt sin yttrandefrihet och jag uppmanar er att omedelbart och villkorslöst frige honom då han är samvetsfånge.
Jag uppmanar Ers höghet att se till att yttrandefriheten respekteras.

(UA: 249/14)

Läs mer om Nabeel Rajab i Amnesty Press

Bahrain: “Jag tror jag snart åker tillbaka i fängelse” – frigivne samvetsfången Nabeel Rajab på Sverigebesök (15 september 2014)

Fatta Pennan | 2016-11-23
Även publicerad i AmnestyPress #4/2016