Saudiarabien: Aktivist greps under rättegång

Fatta Pennan | 2014-06-04
Även publicerad i AmnestyPress #2/2014

OBS!

Waleed Abu al-Khair dömdes den 6 juli till 15 års fängelse. Nedanstående brevtext är därmed inaktuell. Amnestys arbete för honom kommer att fortsätta på annat sätt. Läs mer här om domen

Den saudiarabiske människorättsadvokaten Waleed Abu al-Khair greps den 15 april inför sittande rätt. Han är en samvetsfånge och riskerar tortyr. Waleed Abu al-Khair står inför rätta inför en specialdomstol för att bekämpa terrorism i huvudstaden Riyadh och domaren har vägrat avslöja varför Waleed Abu al-Khair greps den 15 april. Nästa rättegångsdag är 28 maj.
Waleed Abu al-Khair uppges befinna sig i isoleringscell i fängelset al-Hair i Riyadh. Han ska ha tillåtits ringa ett kort samtal till sin hustru, Samar Badawi, som väntar parets första barn i juni. Åtalspunkterna handlar om att ha bildat en organisation utan tillstånd, olydnad mot härskaren och deltagande i bildandet av en annan icke erkänd organisation.
Waleed Abu al-Khair är en av Saudiarabiens främsta människorättsadvokater och leder ”Monitor of Human Rights in Saudiarabia”. Han har försvarat många offer för människo-rättskränkningar. År 2012 tilldelades han Palmepriset men hans hustru fick hämta priset då han inte själv kunde resa ut från Saudiarabien.

Skriv till
King and Prime Minister
King Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud
The Custodian of the two Holy Mosques
Office of His Majesty the King
Royal Court, Riyadh
Saudiarabien
Fax: +966 11 403 3125
(det kan vara svårt att komma fram)

Your Majesty,
Allow me to express my concerns for human rights lawyer Waleed Abu al-Khair who was detained on 15 April following a court hearing of his ongoing trial.
I urge that he be released immediately and unconditionally as he is a prisoner of conscience, held solely for peacefully exercising his rights to freedom of expression, association and assembly.
I also ask for information as to his current legal status and why he was arrested.
Finally, I urge Your Majesty to ensure that he is protected from torture and other ill-treatment, is taken out of solitary confinement and is granted regular visits from his family and legal representatives.
Respectfully yours,

Sammanfattning av brevet på svenska

Den 15 april greps människorättsförsvararen Waleed Abu al-Khair inför sittande rätt och jag är oroad över att hans situation. Han är samvetsfånge och jag ber er därför att omedelbart och villkorslöst frige honom. Jag vill också ha information om varför han har gripits och hans nuvarande juridiska status.
Till sist vill jag be Ers majestät att se till att Waleed Abu al-Khair skyddas från tortyr och misshandel och tas ur isoleringscell och att han regelbundet får träffa sin familj och advokater. Högaktningsfullt,

Datum: Kontakta Amnesty Press om du tänker skriva efter 24 juni.

Fatta Pennan | 2014-06-04
Även publicerad i AmnestyPress #2/2014