Bahrain: Största oppositionspartiet upplöst och nytt åtal mot Nabeel Rajab; ”förolämpande av främmande makt”

Rättegången mot Nabeel Rajab fortsätter 2 augusti. Här är han på besök hos svenska Amnesty hösten 2014.

Rättegången mot Nabeel Rajab fortsätter 2 augusti. Här är han på besök hos svenska Amnesty hösten 2014. Foto: Rebecka Bohlin

En domstol i Bahrain beslöt på söndagen att upplösa landets största oppositionsparti, al-Wefaq, som har stort stöd från landets shiamuslimska majoritet. Under början av 2000-talet genomförde Bahrains sunnimuslimska kungahus demokratiska reformer och vid valet år 2010 fick al-Wefaq 18 av 40 parlamentsplatser.

Den 14 juni hade en domstol beslutat att suspendera al-Wefaqs verksamhet och partiets ekonomiska tillgångar frystes. Beslutat att upplösa partiet kan överklagas inom 45 dagar.

Amnesty International riktade på tisdagen skarp kritik mot beslutet som ses som en attack mot yttrande- och föreningsfrihet och Amnesty menade att myndigheterna inte har lyckats presentera några bevis som skulle visa att al-Wefaq är något annat än en fredlig oppositionsrörelse.

USA:s utrikesminister John Kerry protesterade mot stängningen av al-Wefaq. Det finns en oro över den fortsatta utvecklingen i Bahrain, där USA har en viktig flottbas. Frågan om USA:s samarbete med Bahrain är känslig och i en rapport till kongressen i juni beskrevs Bahrain som en ”långvarig allierad” vars ”säkerhet och stabilitet är central för USA:s säkerhetsintressen i Persiska viken och ännu längre bort”.

Generalsekreteraren i al-Wefaq, Sheikh Ali Salman, är redan fängslad och hans straff förlängdes nyligen till nio års fängelse. Den andlige ledaren, ayatollah Issa Qassem, berövades den 20 juni sitt medborgarskap och den 17 juli väcktes åtal mot honom för pengatvätt. Rättegång ska hållas i augusti.

Ordföranden för Bahrain Centre for Human Rights, BCHR, Nabeel Rajab greps återigen den 13 juni då kravallpolis omringade hans hem klockan 5 på morgonen och 15 civilklädda poliser gick in i hans bostad med en arresteringsorder. Hans telefon och dator beslagtogs. Den 12 juli ställdes han inför rätta för att på twitter ha ”spridit falska rykten i en tid av krig” då han tog upp den Saudiledda koalitionens krig i Jemen och för att ”ha förolämpat” inrikesministeriet i frågan om uppgifter om tortyr i ett fängelse i mars 2015.

Rätten vägrade släppa Nabeel Rajab fri mot borgen medan rättegången sköts fram till 2 augusti då ytterligare en åtalspunkt hade tillkommit; ”förlämpande av främmande makt”.

Nabeel Rajab har haft hälsoproblem i häktet. I en blixtaktion kräver Amnesty att Nabeel Rajab omedelbart och villkorslöst ska friges då han är samvetsfånge.

Sedan den arabiska våren kom till Bahrain vintern 2011 har Nabeel Rajab avtjänat ett fängelsestraff på två år 2012-2014. Han åtalades igen i januari 2015 och dömdes till sex månaders fängelse i en ny rättegång. Den 13 juli 2015 benådades han av medicinska skäl men fick reseförbud. Under sommaren och hösten 2014 kunde han dock resa utomlands och besökte då bland annat svenska Amnesty.

Ulf B Andersson

19 juli 2016

Läs intervju med Nabeel Rajab (Amnesty Press 15 september 2014)

Läs också
26 organisationer kräver 11 juli frihet åt Nabeel Rajab (däribland FIDH, Amnesty-Danmark och Reportrar utan gränser)

Ulf B Andersson
Amnesty Press