Burma: 69 studenter och aktivister fria efter att åtal lagts ned

Studentaktivisten  Phyoe Phyoe Aung med sin man Lin Htet Naing.

Studentaktivisten Phyoe Phyoe Aung med sin man Lin Htet Naing. Foto: @BayBay/AI

Det var jubel utanför en rättssal i staden Tharrawaddy när åtalen mot 69 studenter och aktivister på fredagen lades ned och de häktade försattes på fri fot.

Domstolsbeslutet den 8 april kom dagen efter att Aung San Suu Kyi, ledare för NLD som vann valet i november, hade meddelat att hon ska arbeta för att alla politiska fångar och studentaktivister omedelbart friges. Frigivningarna på fredagen berörde enbart personer som var häktade i väntan på rättegång och inga fångar som avtjänar straff.

Aung San Suu Kyis kontor meddelade dock att fler frigivningar är att vänta när domstolar återupptar sitt arbete efter det nyårsfirande som nu pågår till 20 april, rapporterar webbtidningen Irrawaddy.

De 69 personerna som nu frigavs var studenter och deras anhängare som hade suttit fängslade sedan i mars 2015 när polisen slog ned studentprotester mot undervisningsreformer som skulle minska universitetens självständighet. De anklagades bland annat för deltagande i olaga sammankomst, vilket kan ge sex månaders fängelse, och för att ha skadat en myndighetsperson, vilket kan ge tre års fängelse. Hundratals kravallpoliser ingrep mot demonstranterna och använde batonger när demonstrationen upplöstes med våld och studentaktivisterna greps.

Bland de som inte frigavs den 8 april finns Phyoe Phyoe Aung, som Amnesty International lyfte fram under kampanjen Skriv för frihet i slutet av förra året.

Hon och hennes man James (aka Lin Htet Naing), liksom studentledarna Nandar Sitt Aung, Kyaw Ko Ko och Myint Thwe Thit. väntas dock också bli frigivna när deras fall tas upp av domstolar i andra städer efter nyårsuppehållet, rapporterar Irrawaddy.

Amnesty International välkomnade frigivningarna under fredagen och uppmanade den nya regeringen i Burma att se till att alla samvetsfångar friges.

– NLD måste också reformera landets repressiva lagsystem som under alldeles för lång tid har använts för att slå ned på dissidenter, sade Laura Haigh, Burmautredare på Amnesty. Så länge dessa lagar är kvar så kommer människorättsförsvarare och aktivister riskera att fänglas enbart för att de uttrycker sina åsikter.

Bo Kyi från AAPP, som arbetar för politiska fångar, sade till nyhetsbyrån Reuters att det efter frigivningarna finns kvar 47 politiska fångar som är häktade medan 298 är frigivna mot borgen men är åtalade för politiska brott.

Zaw Htay, talesperson för Aung San Suu Kyis kontor sade att Burmas president Htin Kyaw förbereder benådning av över 100 personer som är dömda för politiska brott.

Irrawaddy rapporterar att en domstol i Mandalay på fredagen dömde Zaw Zaw Latt och Pwint Phyu Latt till ytterligare två års fängelse för påstått samröre med en olaglig organisation. De greps för att på sociala medier ha publicerat bilder som visade besök i den indiska delstaten Mizoram och en välgörenhetsresa till en krigsdrabbad del av Kachin-staten. På en bild från år 2013 poserade Zaw Zaw Latt med en M16 när han träffade medlemmar i KIA, den väpnade gruppen i Kachin.

Zaw Zaw Latt och Pwint Phyu Latt dömdes tillsammans med Zaw Win Bo i februari till två års fängelse för brott mot immigrationslagarna.

– Vi kommer inte överklaga domen, sade Pwint Phyu Latt, enligt Irrawaddy. Vi tror att lagen om olagliga föreningar snart kommer att upphävas då landet rör sig framåt i fredsprocessen.

Ulf B Andersson

8 april 2016

Uppdatering (11 april)

New York Times uppger att även Phyoe Phyoe Aung och två andra studentaktivister frigavs sent på fredagskvällen den 8 april.

Ulf B Andersson
Amnesty Press