Flickor i Kamerun tar upp kampen mot barnäktenskap

15-åriga Bienvienue Taguieke var bara tolv år gammal när hon vägrade låta sig bli bortgift till en 40 år äldre man

15-åriga Bienvienue Taguieke var bara tolv år gammal när hon vägrade låta sig bli bortgift till en 40 år äldre man Foto: Ngala Killian Chimtom/IPS

Många unga flickor blir bortgifta med äldre män i Central- och Västafrika utan att myndigheterna ingriper. Men i Kamerun vägrar allt fler flickor att gifta sig och får stöd av lokala organisationer.

När Bienvienue Taguieke var tolv år gammal kom hennes mamma överens med en man som var 40 år äldre än henne att de skulle gifta sig. Barnäktenskap är mycket vanliga i hennes hemregion Mokolo i norra Kamerun, och Bienvienue Taguieke förväntades följa mammans vilja. Men så blev det inte.

– Jag var elev på en skola i byn Guidimdaz när en man erbjöd min mamma pengar för att vi skulle gifta oss. Men jag vägrade och berättade om planerna för skolans kvinnliga rektor, säger nu 15-åriga Bienvienue Taguieke till IPS.

Mannen erbjöd hennes mamma motsvarande 70 kronor i hemgift för giftermålet, vilket var mycket pengar för hennes ensamstående mamma.

– Jag tror min mamma sade ja på grund av att vi var fattiga. Min pappa är död och det fanns ingen som kunde betala mina skolavgifter eller ta hand om oss.

Skolan rektor Asta Djarmi vädjade till mamman att tänka om, och den lokala medborgarorganisation Aldepa, som arbetar mot barnäktenskap, engagerade sig i fallet.

– Rektorn lyckades sätta stopp för planerna och Aldepa gick in och betalade tillbaka den hemgift som mannen hade betalat. Organisationen betalar dessutom mina skolavgifter i dag, berättar Bienvienue Taguieke.

Hade hon tvingats gifta sig hade hennes drömmar om att studera vidare för att bli lärare sannolikt grusats.

Fallet är inte unikt, utan betecknar en ny utveckling i norra Kamerun där allt fler unga flickor kämpar för att slippa gifta sig med betydligt äldre män.

I byn Zilling berättar 15-åriga Nabila hur hon lyckades fly från den åldrande man som hon hade tvingats gifta sig med.

– Mina föräldrar tvingade mig att gifta mig med honom när jag bara var 13 år gammal. Jag bodde i hans hus i två veckor. Det var hemskt, så jag beslutade mig för att fly från hemmet, berättar hon.

Under perioden hos mannen hann dock Nabila bli gravid, och nu är hon en ung och ensamstående mamma. Samtidigt har mannen hon flydde från inlett en rättslig process för att tvinga Nabila att flytta tillbaka till honom.

– Men det är helt uteslutet. Och jag tänker inte låta min dotter lida på samma sätt som jag har fått, jag kommer att göra allt för att hon ska kunna gå i skolan. Jag vädjar till regeringen att förbjuda barnäktenskap, så att flickor får gå klart skolan innan de gifter sig, säger Nabila.

Hon har fått hjälp av Aldepa, bland annat i den juridiska processen mot Nabilas tidigare man. Henri Adjini vid organisationen berättar att Aldepa för närvarande betalar skolavgifterna åt 87 tonårsflickor som lyckats undgå att bli bortgifta som barn. Han berättar att många i lokalbefolkningen väljer att gifta bort sina unga döttrar i utbyte mot pengar eller boskap.

– Vissa föräldrar använder sina döttrar för att kunna betala av skulder. Den unga flickans vilja spelar knappast in alls, säger han till IPS.

Fattigdomen är mycket utbredd i Kamerun. Enligt FN lever nästan en tredjedel av landets 22 miljoner invånare under fattigdomsgränsen. Uppgifter från FN visar samtidigt att en klar majoritet av de flickor som gifts bort som barn kommer från fattiga hem.

Unicef uppger att 31 procent av tonårsflickorna i Kameruns nordligaste region gifts bort som mycket unga. Detta trots att landets minister med ansvar för familjefrågor, Marie Therese Abena Ondoa, har fördömt sedvänjan.

Problemen med barnäktenskap är dock utbrett i flera länder i regionen. Enligt en rapport från FN:s befolkningsfond UNFPA från 2013 blir fyra av tio flickor i Central- och Västafrika bortgifta innan de hunnit fylla 18 år. Värst är situationen i Niger, där siffran är hela 75 procent, följt av Tchad på 72 procent.

Liksom i flera andra av regionens länder gör regeringen i Kamerun inte mycket för att hindra barnäktenskapen. Åldergränsen för när en flicka tillåts gifta sig är 15 år i landet, medan den är 18 år för pojkar, men dessa regler följs långt ifrån alltid. Och den lag som säger att äktenskap bara får ingås mellan två parter som är överens om giftermålet efterlevs inte heller.

Samtidigt har det arbete som medborgarorganisationer lagt ner mot barnäktenskap börjat ge resultat. Abba Mairamou var bara tolv år gammal när hennes pappa för elva år sedan beslutade sig för att gifta bort henne. Nu är hon ett av många levande exempel på att det kan löna sig att göra motstånd.

Abba Mairamou berättar att hennes pappa tog henne ur skolan för att hon skulle gifta sig med en av pappans vänner. När hon vägrade blev pappan upprörd och hotade att kasta ut henne från hemmet.

– Jag var förtvivlad ända tills jag fick kontakt med ett förbund i Maroua som kämpar mot kvinnomisshandel. Min pappa blev inbjuden till ett möte där, och blev efter det övertygad om att det är fel med påtvingade äktenskap. Detta förändrade allt för mig och min pappa, berättar Abba Mairamou.

Numera är hon själv engagerad i kampen mot barnäktenskap och har bildat ett eget förbund, Förbundet för flickors rättigheter, som på lokal nivå kämpar mot barnäktenskap.

– Vi erbjuder skydd åt många som fallit offer för påtvingade äktenskap och allt fler flickor har nu börjat göra motstånd mot denna skadliga sedvänja, berättar Abba Mairamou.

16 juni 2015

Ngala Killian Chimtom
IPS/ Maroua, Kamerun