Tidning ger röst åt kvinnor i krigets Syrien

Aleppo. Syriska magasinet Saiedet Souria vill ge kvinnor i Syrien en röst.

Aleppo. Syriska magasinet Saiedet Souria vill ge kvinnor i Syrien en röst. Foto: Shelly Kittleson/IPS

Trots kriget fortsätter arbetet vid tidningen Saiedet Sourias redaktion som bevakar kvinnors situation i Syrien. Ett nytt kontor kommer inom kort att öppnas i Aleppo.

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har hållit två utbildningar för redaktionens medlemmar i år och har stöttat tidningen med utrustning.

För de flesta syriska kvinnor har kriget varit en katastrof. För vissa har det inneburit en ökad frihet. Yasmine Merei är redaktionschef för syriska tidningen Saiedet Souria. Hon menar att kriget utmanat de traditionella rollerna i familjen.

-Många kvinnor har tvingats att bli familjeförsörjare eftersom många män saknas, satts i fängelse, skadats eller dödats. Samtidigt som det kan vara skrämmande att de måste klara sig själva har det gett kvinnor en större frihet, säger hon till IPS.

-Om mannen inte längre betalar för allt och har den rollen i samhället, har han inte längre rätt att tala om för dig vad du ska göra, tillägger Mohammad Mallak som är chefredaktör för tidningen Saiedet Souria, (ungefär: "syriska kvinnor") och som startades i början av året.

Mohammad Mallak arbetar även med tidningen Dawda, som betyder "buller". Båda redaktionerna har kontor i den turkiska staden Gaziantep. Saiedet Souria har för närvarande även redaktioner i Daraa, Damaskus, Suweida och Qamishli.

Yasmine Merei är upprörd över att religionen utnyttjas för att kontrollera kvinnor i områden i Syrien som styrs av islamister.

– Jag har varit i områden där det verkar som om landet har gått tillbaka till stenåldern. Jag är sunnimuslim men jag känner inte igen mig i den form av islam som kommer till uttryck där.

Hon har slutat bära slöja efter 20 år. Hon säger att hon anslöt sig till protesterna i Syrien 2011 på grund av de orättvisa lagarna i landet. Som exempel nämner hon att barn till syriska kvinnor inte kan få medborgarskap och den straffrihet som råder för så kallade hedersmord.

Hon är en av dem som blivit familjeförsörjare. Hon skickar pengar till sin mamma och sina bröder, som suttit fängslade och som släpptes först när mutor betalats. Hennes pappa avled efter att ha suttit fängslad efter att familjen tvingats fly från sitt hem.

Tidningen Saiedet Souria vill ge kvinnor en bredare bild av världen. Den kvinnliga eunucken, en feministisk klassiker av australiska Germaine Greer recenseras i det senaste numret som även spridits i sociala medier.

En kvinna som arbetar som polis i områden som kontrolleras av oppositionen i Syrien intervjuas. I en annan intervju berättar en kvinna om tortyr som hon utsatts för i syriskt fängelse. Flera artiklar beskriver konsekvenserna för kvinnor som är ekonomiskt beroende av sina män eller handlar om sjukdomar i flyktinglägren. En kvinna som arbetar som jurist i de områden som kontrolleras av regimen och som tidigare suttit fängslad av politiska skäl skriver återkommande i tidningen.

Konventionen om avskaffande av alla former av diskriminering mot kvinnor, Cedaw, som antogs av FN:s generalförsamling 1979 nämns i varje nummer.

Saiedet Souria har en upplaga på cirka 5 000 exemplar varav omkring 3 500 distribueras i Syrien via en av tidningens redaktioner. På Facebook har tidningen över 40 000 följare. För ett land som Syrien där Facebook och Youtube förbjöds mellan 2007 och 2011 och där tillgången till internet och elektricitet är mycket begränsad är det höga siffror.

De kvinnor som skriver för tidningen har en lön på motsvarande 1 500 kronor. Tidningen distribueras på marknader och via lokala grupper.

Shelly Kittleson
IPS/Gaziantep