Lång väg kvar för ett splittrat Somalia - utbrytarstater bojkottade möte

Viktiga politiska aktörer bojkottade den somaliska regeringens nationella konferens om landets politiska framtid som nyligen arrangerades i huvudstaden.
– Landets regeringssystem är den viktigaste frågan att lösa, menar Jaylani Mukhtar, akademiker verksam i Mogadishu.
– Jag tror att det finns en samsyn när det gäller framtiden. Men frågan om federalism är det största politiska hindret som vi står inför och det diskuterades under konferensen, säger Mukhtar till IPS.

Den 2 september inleddes den fem dagar långa konferensen och förutom federalism fanns en reformerad konstitution och valet 2016 med på dagordningen. År 2016 löper den nuvarande regeringens mandatperiod ut. Representanter från flera utbrytarstater valde att inte delta i konferensen. Representanter från den nordöstra halvautonoma delstaten Puntland meddelade att de inte skulle delta i konferensen och anklagade den somaliska regeringen för att rucka på konstitutionen. Något som det somaliska parlamentets talman Osman Jawari nekat till.
Utbrytarrepubliken Somaliland, i den nordvästra delen av landet, meddelade att inga representanter skulle närvara vid konferensen.

Mohamed Jama, en av arrangörerna, sa att det viktigaste inte var att mötet samlade representanter för alla staterna i regionen utan att experter och intellektuella kunde mötas för att utarbeta en plan för landets politiska framtid.
Han säger att överläggningar och diskussioner kommer att leda fram till rekommendationer för regeringen.
Men att utesluta viktiga aktörer i den aktuella debatten liknar den förra regeringens hantering av frågan om federalism – som är ett ämne som alltid skapat splittring i landet.

Lösningen att ge medlemsstater självbestämmanderätt över regionala frågor, men ändå hålla dem ansvariga inför regeringen, har framhållits av vissa som något som skulle sätta punkt för det tjugo år långa inbördeskriget i landet. Andra säger att en sådan politisk lösning skulle trappa upp konflikten genom att det skulle främja ett klanbaserat styre.

Somalias tidigare federala övergångsregering, vars mandat gick ut i juli 2012, hade en överenskommelse med regionala stater och lokala grupper i centrala och södra Somalia att landet skulle införa ett federalt styrelseskick. Mukhtar säger att det var något som politiska ledare hade kommit överens om, men att folket inte fått någon möjlighet att rösta i frågan, trots att det berör konstitutionen.

Ahmed Daahir, politisk analytiker från staden Bossaso i Puntland i norra Somalia, säger att federalism kan vara ett sätt att föra regeringen närmre folket.

– Vi har styrts från Mogadishu i många år, ända sedan självständigheten 1960 faktiskt, och det har lett till ödeläggelse och statens sammanbrott. Enligt folket borde man införa federala stater för att ge medborgarna större möjligheter, säger Daahir till IPS.

Jubaland i södra Somalia är den senaste i raden av utbrytarstater. I maj utropade den lokala milisen Ras Kamboni de tre södra regionerna Gedo, Nedre Juba och Mellersta Juba till delstaten Jubaland. Ahmed Mohamed Islam, mer känd som Sheikh Madobe, valdes till president.

Representanter för Jubaland menar att konstitutionen gett dem möjlighet att bilda en ny stat, men regeringstjänstemän säger att den nya staten inte innefattar alla klaner i området och att detta kan komma att leda till blodspillan.

Efter att Etiopien medlat nåddes en överenskommelse mellan de regionala ledarna om en lokal övergångsregering för Jubaland för de närmsta två åren. Dessa två år betraktas som ett test av ledarskapet. Många av klanerna i området fanns inte representerade vid fredsförhandlingarna och därför betraktas avtalet av många som att regeringen gett makten till Ras Kamboni och bortsett från alla klaners rättigheter.

Förutom Somaliland, Puntland och Jubaland finns utbrytarstaterna Galmudug, liksom Himin och Heeb i centrala Somalia. Dessa stater är också i varierande grad klanbaserade.

Ahmed Osman
_IPS/Mogadishu _

Ahmed Osman
IPS/Mogadishu