Kriget är över i Mali men arbetet för att säkra freden återstår – ledare för MNLA varnar för framtiden
Malis armé och dess utländska allierade har intagit städerna i landets nordliga delar och håller långsamt på att säkra området. Det är dock fortfarande oklart hur landet ska hantera den kris som ledde fram till konflikten, rapporterar nyhetsbyrån IPS.
Närmare 170 000 människor flydde undan arméns offensiv i norra Mali. De flesta av flyktingarna är tuareger och araber som flytt av rädsla för hämndaktioner från regeringssidans soldater. Ibrahim ag Mohamed Assaleh företräder separatistorganisationen MNLA.
– Om den maliska regeringen vill återta kontrollen över Mali så behöver de MNLA. Vi tuareger har befunnit oss i krig under 52 års tid och vi kommer att fortsätta vår kamp fram till att vårt folks levnadsförhållanden förbättras, säger Ibrahim ag Mohamed Assaleh till IPS i en exklusiv intervju.
Han befinner sig för närvarande i exil i grannlandet Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.
I januari förra året ledde MNLA-rebellerna en attack mot en militärbas i regionen Gao, med krav på att marginaliseringen av Malis nomadbefolkningar skulle upphöra. Tre månader senare hade rebellerna lyckats ta kontrollen över norra Mali och utropade Azawad som självständig stat. Snart övertogs dock kontrollen av en koalition av islamistiska grupper.
– Frankrikes och internationella samfundets intervention i januari välkomnas av MNLA så länge som de bekämpar terrorister, något som vi gjort i flera månaders tid, hävdar Assaleh.
Malis interimpresident Dioncounda Traoré har meddelat att val ska hållas i landet innan slutet av juli. Men MNLA:s representanter menar att de inte har fått delta i processen hittills, och planerar därför att bojkotta valet.
Förra sommaren inleddes samtal mellan den maliska regeringen, MNLA och den islamistiska gruppen Ansar Dine där Burkina Fasos regering agerade som medlare. Dessa samtal ligger dock för närvarande på is.
– Vissa grupper i huvudstaden Bamako anser inte att förhandlingarna betyder något längre. Detta försvagar freden och kan bli kostsamt för regeringen, säger Assaleh, som ingick i MNLA:s förhandlingsgrupp.
Den maliska armén har anklagats för att godtyckligt ha dödat tuareger, något som också har dokumenterats av flera människorättsorganisationer. Men även MNLA och dess allierade anklagas för att ha dödat, plundrat och våldtagit. Den maliska regeringen har efterlyst 26 medlemmar av MNLA, däribland Assaleh, som dock tillbakavisar anklagelserna.
Han förhåller sig skeptisk till den framtida utvecklingen i norra Mali, den del av landet där MNLA vill utropa det självständiga ”Azawad”.
– Vi har undertecknat många överenskommelser i det förgångna, nu gäller det att dessa genomförs. Vi behöver definitiva lösningar på problemen i Azawad, säger Assaleh.
Assaleh menar att en bred majoritet av tuaregerna i norra Mali står bakom MNLA, liksom många araber och medlemmar av folkgruppen fulani.
– Våra krav är historiskt rättfärdiga, även om vi utgör en minoritet. Detta är vårt land, säger Assaleh.
Experter som IPS talat med hävdar dock att endast en liten del av befolkningen i norra Mali ställer sig bakom MNLA.
– MNLA betraktas som en grupp busar av många i Mali, säger Roland Marchal, som är expert på konflikter i södra Afrika vid universitetet SciencesPo i Paris.
Andre Boisvert
IPS/ Ouagadougou, Burkina Faso
Läs mer
Reportage i Amnesty Press nr 1/2013 : Slaget om Mali är långt ifrån över
Mali: Civilians at risk from all sides of the conflict (Amnesty 1 februari)
Andre Boisvert IPS/Ouagadougou |