USA: Det var rätt att skjuta mot journalisthotellet i Bagdad

Under kriget i Irak var omkring 100 utländska journalister inhysta på Palestine Hotel i Bagdads centrum. Den 8 april besköts hotellet av en amerikansk stridsvagn och José Couso från spanska Tele 5 och ukrainaren Taras Protsyuk, som arbetade för Reuters, dödades. USA hävdade direkt efter händelsen att irakisk eld hade kommit från hotellet. Detta förnekades dock av många journalister som var på plats och på TV-upptagningar som gjorts minuterna innan stridsvagnen öppnar eld finns inga tecken på irakisk beskjutning.
På tisdagen fick journalister ta del av den undersökning den amerikanska militären nu har gjort av händelsen. Själva rapporten har dock inte offentliggjorts men sammandrag har skickats till regeringarna i Spanien och Ukraina. I ett uttalande förklarade amerikanska militärens Central Command att stridsvagnsbesättningen handlade helt enligt reglerna när de sköt mot journalisthotellet.
Enligt New York Times ska soldaterna i stridsvagnen enligt rapporten ha sett en spanare från fienden och en krypskytt och de ska också ha sett ljusblixtar som tydde på beskjutning. Först efter att de hade skjutit mot byggnaden, som är 17 våningar hög, ska de ha förstått att det rörde sig om det hotell där utländska korrespondenter bodde. USA hävdar också att delar av hotellet användes av fienden som en bas för sina operationer och att ”kraftig fiendeaktivitet förekom i detta område i och omedelbar anslutning till hotellet”.
New York Times uppger också att militären hävdar att irakisk militär radiotrafik ska ha stärkt uppfattningen att det fanns fiendespanare på hotellet.

I samband med dödsskjutningen av journalisterna i april fanns en del spekulationer om att den amerikanska stridsvagnsbesättningen kunde ha gjort ett misstag där fotografers utrustning kunde tas för kikare och att den uppfattade eldgivningen skulle ha handlat om fotoblixtar från journalister som med spänning följde den amerikanska framryckningen i centrala Bagdad. Det finns dock personer som Philip Knightley, författare och mediedebattör, som i brittiska The Observer den 15 juni hävdade att Pentagon med berått mod mördade journalister under kriget i Irak för att avskräcka från självständig bevakning.
Olika journalistorganisationer, däribland Reportrar utan gränser, RSF, och Kommittén för att skydda journalister, CPJ, har riktat hård kritik mot den amerikanska militärens agerande, både vid Palestine Hotel och andra händelser. I en rapport från CPJ den 27 maj ges en detaljerad redogörelse av vad som hände den 8 april.

Minst nio journalister dödades under kriget i Irak och samma dag som beskjutningen av Palestine Hotel dog jordaniern Tarek Ayoub, som arbetade för satellitstationen al-Jazira, när en amerikansk missil träffade den byggnad där den arabiskspråkiga TV-stationen var inhyst.
USA:s försvar för beskjutningen av Palestine Hotel lär knappast minska kritiken från medieorganisationer.


New York Times