Salomonöarna: Krigsherren Harold Keke har gett upp
– Detta är en vändpunkt för Salomonöarna – en mycket viktig dag för oss.
Det sade affärsmannen Yukio Sato, efter att i månader ha arbetat för att få milisledaren Harold Keke skulle ge upp. På onsdagen samlades omkring 500 personer på en stenig strand vid byn Mbiti på Weather Coast, en otillgänglig del av ön Guadalcanal i Salomonöarna, för att bevittna hur krigsherren Harold Keke överlämnade sig till de australiska trupper som i juli skickades till ögruppen.
Enligt Sydney Morning Herald steg Keke, hans fru och son och några av hans lokala befälhavare ombord på en militärhelikopter som transporterade dem till det australiska krigsfartyget HMAS Manoora. Omkring 50 av Kekes beväpnade följeslagare genomförde en parad och överlämnade därefter sina vapen. En del av dem ropade ”Kriget är över”.
För de cirka 2 000 poliser och militärer från Australien, Nya Zeeland, Papua och Nya Guinea och andra länder i Söderhavet, som landsteg i Salomonöarna den 24 juli var Kekes kapitulation en stor framgång. Den utländska styrkan skickades till ögruppen på begäran av landets regering för att återställa lag och ordning i ett land som sedan 1998 har skakats av oroligheter och ett kaosartat sönderfall som har gjort att stora delar av befolkningen lever i fattigdom. Bara under de senaste veckorna har minst 1 200 personer flytt byar vid Weather Coast för att undkomma Kekes styrkor.
I december 1998 blev den 32-årige Keke känd första gången. Han ledde då en räd mot ett av polisens vapenförråd, men greps och åtalades för rån och mordförsök. Keke lyckades dock rymma och blev snart en ledare för Guadalcanals befrielsearmé, GLA, som försökte driva iväg invånare från grannön Malaita, som hade invandrat till Guadalcanal. I strider mellan malaitanerna, som hade bildat MEF – Malaitans örnstyrkor – och isatabuanerna dödades hundratals personer och cirka 20 000 personer flydde från sina hem. De båda folkgrupperna är båda melaneser men kampen om arbetstillfällen och land gjorde dem till oförsonliga fiender. År 2001 gjordes ett försök att skapa fred efter att MEF hade gjort en kupp och tagit makten i huvudstaden Honiara. Flera milisgrupper gick med på att lägga ned vapnen men Keke vägrade ge upp och med hjälp av kidnappningar och anfall mot byar härskade han längs Weather Coast.
Han anklagas nu för att under senaste året ha varit ansvarig för mordet på en minister i regeringen och enligt rykten ska han också ha mördat egna släktingar.
Sex missionärer i en anglikansk kyrkogrupp kidnappades av Kekes styrkor i april sedan de begett sig till Kekes område för att hämta kvarlevorna av prästen Nathaniel Sado som hade mördats av Kekes män. Förra veckan medgav Keke att de sex missionärerna var döda. I landets ledande tidning, Solomon Star, publicerades i veckan ett brev från Melanesiens anglikanska kyrka, med krav på att missonärernas död utreds.
På torsdagen befann sig Keke och två av hans medhjälpare i en provisorisk rättssal i Honiara, rapporterar BBC. Domaren beslöt då att de ska kvarstanna i australiskt polishäkte medan Keke själv krävde att få en utländsk advokat.
Sydney Morning Herald |