”Leve Seselj, Karadzic och Mladic” – radikaler mot valseger i Serbien
När Serbien på söndagen går till parlamentsval pekar opinionsundersökningarna på att valets segrare kommer att bli SRS, det radikala partiet. Tidigare har väljarstödet för radikalerna underskattats och det kom som en chock när partiets nuvarande ledare Tomislav Nikolic i november vann presidentvalet med god marginal, 46 procent.
Valet underkändes dock på grund av för lågt valdeltagande och Europa undgick därmed med nöd och näppe att få en folkvald president från ett parti som de flesta ser som fascistiskt och som är officiellt syskonparti till Jean-Marie Le Pens franska Front National.
Enligt nyhetsbyrån Reuters pekade opinionsundersökningarna innan valrörelsen på torsdagen avslutades på att SRS kommer få 25 procent, vilket kan ge 74 av de 250 mandaten i den serbiska nationalförsamlingen. Radikalerna skulle därmed bli största partiet i Serbien. Även om Tomislav Nikolic framställer sig som en moderat politiker och lovar att inga trupper ska skickas utomlands för att uppnå ett Storserbien är oron nu påtaglig för att den extrema nationalismen åter ska få ett fotfäste på Balkan. Och Nikolic avslutar alltid sina tal med ”Leve Storserbien”.
I veckan väckte det också uppmärksamhet att Nikolic i en TV-debatt sade att han inte beklagade att journalisten Slavko Curuvija dödades. Curuvija, som gav ut tidningarna Telegraf och The European, mördades i Belgrad i april 1999. Måmga tror att mordet hade beordrats av Slobodan Milosevic. MR-organisationer och medieorganisationer fördömde enligt Radio B92 uttalandet från Nikolic.
Vid radikalernas stora avslutande valmöte i tisdags i Novi Sad samlades cirka 8 000 personer rapporterar Reuters. Många deltagare bar porträtt av Vojislav Seselj som från en häktescell i Haag toppar partiets parlamentslista. Seselj sitter sedan i februari häktad av FN:s krigsförbrytartribunal misstänkt för krigsförbrytelser under krigen i Kroatien och Bosnien-Hercegovina då han ledde en egen milisstyrka.
Seselj har förbjudits av tribunalen att delta i valkampanjen från Haag. Seselj har anklagat tribunalen för att inte ge honom tillräckligt med mat och för att ha försökt mörda honom genom elchocker via en lap top-dator. Han har också kallat en domare för fascist och har hävdat att tribunalens registrator-chef försöker förskingra pengar.
Vid valmötet i Novi Sad stod det klart att Nikolic står helt bakom sin ledare.
– Bara SRS kan garantera att inte en enda serb kommer att skickas till Haag och bara vi kan garantera att vi kommer att vi försvara alla serber i Haag. Serbien kommer att försvara sina hjältar, sade Nikolic till folksamlingens jubel, rapporterar Reuters.
Och en lokal poet ropade från scenen: ”Länge leve de serbiska hjältarna – Vojislav Seselj, Radovan Karadzic och Ratko Mladic”.
Karadzic och Mladic är fortfarande på fri fot, åtta år efter att Haagtribunalen väckte åtal mot dem för bland annat massakern i Srebrenica i juli 1995 då omkring 7 000 muslimska män dödades.
Radikalernas förväntade framgångar kommer mot bakgrund av de ekonomiska problemen i Serbien. Nikolic har attackerat den ”brutala kapitalism” som gjort många serber arbetslösa och som har sänkt levnadsstandarden för många redan fattiga serber.
Den koalition, DOS, som störtade Milosevic hösten 2000, har spruckit och även om opinionsundersökningarna visar att de tre viktigaste partierna från DOS tillsammans kommer vinna en majoritet är det ingen som tror att de kan bilda en regering. Vojislav Kostunicas parti DSS väntas få 52 mandat, det nybildade marknadsliberala G17 Plus 40 mandat och Demokratiska partiet, som leddes av den mördade premiärministern Zoran Djindjic, kan få 34 mandat.
– Om vi inte får egen majoritet nu så kan vi få det om sex månader efter ett nyval, sade Nikolic till Reuters.
Seselj är inte den ende misstänkte krigsförbrytaren som deltar i valet. Slobodan Milosevic toppar socialistpartiets, SPS, lista och i telefon från cellen i Haag uttalade han i början av december stora förhoppningar om framgångar. Därefter stoppade tribunalen Milosevics möjligheter att delta i valrörelsen. Socialistpartiet väntas få drygt sex procent av rösterna, vilket kan ge cirka 25 mandat.
Milosevic och Seselj bildade 1998 en koalitionsregering mellan SPS och SRS och denna styrde fram till hösten 2000. Totalt skulle dessa partier nu kunna få runt 100 mandat. En del bedömare har dock varnat för att ett lågt valdeltagande kan ge dem de nödvändiga 126 mandaten för att kunna bilda en regering. Den nya spärren på fem procent gör också att de extrema nationalisterna gynnas då en del mindre partier ur DOS-koalitionen inte kommer att få några mandat.
Även liberala partiet har en person som är efterlyst av Haagtribunalen på sin lista. Det är Sreten Lukic, polischef som anklagas för krigsförbrytelser i Kosovo 1999. Också Nebojsa Pavkovic, tidigare arméchef som också anklagas för förbrytelser i Kosovo 1999, ställer upp för en utbrytargrupp ur SPS.
– Hela valet är en slags folkomröstning för eller emot Haag, säger Sonja Biserko från serbiska Helsingforskommittén till Reuters. Det är mycket deprimerande.
Både FN:s organ för mänskliga rättigheter, OHCHR, och EU har beklagat att misstänkta krigsförbrytare tillåts kandidera till parlamentet. Och EU:s utrikeschef Javier Solana har uppmanat serberna att inte välja det förflutna vid söndagens val.
Reuters |