Rebeller slog tillbaka polisattack i Haiti – 18 döda

På söndagen verkade det som polisen på Haiti misslyckats med att återerövra staden Gonaïves i nordvästra delen av landet. Nyhetsbyrån AP:s korrespondent rapporterade att polisstyrkorna som är lojala mot president Jean-Bertrand Aristide flydde från staden och att de senaste dagarnas blodiga strider i området beräknas ha krävt 18 människoliv.
Rebeller, som tog kontroll över Gonaïves i torsdags, behärskar fortfarande staden, som med sina 200 000 invånare är Haitis fjärde största stad och har stor symbolisk betydelse då det var här som Haitis självständighet utropades 1 januari 1804 då den franska kolonialmakten hade besegrats.

På lördagen försökte 150 poliser ur ett specialförband återerövra Gonaïves, men vid midnatt verkade de ha gett upp efter våldsamma gatustrider. Enligt AP hade då sju poliser och två rebeller dödats. Tre stupade poliser stympades av upprörda folkmassor och en polis lynchades av en mobb.
Totalt har minst 18 personer dödats i de senaste dagarnas våldsamma uppror. Beväpnade män har tagit kontrollen över minst sex städer i nordvästra Haiti. Polisstationer har ockuperats och fångar släppts ut ur fängelser.
På söndagen rapporterade AP om minst två döda i staden St Marc, söder om Gonaïves. Invånare i staden byggde barrikader vid infarten till staden sedan polisen flytt från staden.
– När Aristide har avgått kommer landet att återgå till det normala, sade Axel Philippe, en av invånarna från St Marc som blockerade vägen till staden.

De grupper som nu gjort uppror kallar sig Gonaïves motståndsfront eller Artibontites revolutionära motståndsfront efter den provins där Gonaïves ligger. Enligt BBC har den politiska opposition som de senaste månaderna demonstrerat och krävt Aristides avgång innan hans mandatperiod går ut 2006 inte gett sitt stöd till upproret. USA:s ambassad har också fördömt våldsamheterna och uttalat sitt stöd till medlingsförsök från karibiska ledare.

Enligt BBC finns oro bland politiska ledare att de grupper som nu är på väg att ta kontroll över nordvästra Haiti är beväpnade gäng utan klara politiska mål.
Rebellerna i Gonaïves antas till stor del bestå av tidigare medlemmar i milsgruppen Kannibalarmén, som tidigare stödde Aristide, men bytte sida sedan en av deras ledare hade mördats.

Ulf B Andersson

8 februari 2004

Ulf B Andersson
Amnesty Press