Haiti: Rebellerna hotar med anfall mot Port-au-Prince

Tusentals personer deltog på söndagen i en plundringsvåg i Haitis näst största stad Cap-Haitien, sedan rebeller hade intagit staden som med 500 000 invånare är Haitis näst största stad.
På måndagen rapporterade nyhetsbyrån AP att rebelledaren Guy Philippe hotat med att huvudstaden Port-au Prince snart kommer att anfallas.
– Jag tror att vi inom 15 dagar kommer kontrollera hela Haiti, sade han.
Med hjälp av 200 beväpnade män lyckades Guy Philippe ta kontroll över Cap-Haitien sedan han återvänt från exil i Dominikanska republiken. Guy Philippe var officer i armén som 1991 störtade president Jean-Bertrand Aristide och sedan inledde en terrorvåg mot Aristides anhängare. Aristide återinsattes dock 1994 av USA- soldater, som på uppdrag av FN invaderade Haiti. Guy Philippe var senare polischef i Cap-Haitien innan han 2002 flydde från landet anklagad för att ha varit inblandad i ett kuppförsök.

Omkring 15 personer beräknas ha dödats vid attacken mot Cap-Haitien. Guy Philippe uppgav att åtta civila Aristide-anhängare hade dödats vid strider vid flygplatsen.
Rebeller har nu intagit halva Haiti och på torsdagen utropade sig Buteur Metayer till president i det befriade Haiti. Han är en tidigare gängledare som den 5 februari övertog makten i Gonaïves. Rebellerna säger att deras enda mål är att störta Aristide.

President Aristide invigde på söndagen den årliga karnevalen och har än så länge kontroll över huvudstaden. Han har godtagit den fredsplan som USA, Kanada, det karibiska samarbetsorganet Caricom och Frankrike har utarbetat. Enligt planen ska Aristide sitta kvar hela sin mandatperiod fram till 2006 medan den civila oppositionen får utse premiärminister. Det kan också bli fråga om att en internationell fredsstyrka skickas till Haiti.
Den civila oppositionen har meddelat att de kommer att svara på fredsplanen klockan 17 på måndagen, lokal tid.

För journalister blir situationen allt svårare i Haiti. På lördagen skottskadades en haitisk journalist i Cap-Haitien sedan Aristide-anhängare anklagat honom för att arbeta för rebellerna. I huvudstaden Port-au -Prince skadades tre mexikanska journalister och en haitisk journalist på fredagen i samband med en oppositionsmarsch. Angriparna förmodas ha varit anhängare till Aristide.
– Det finns ingen tvekan, de riktar sina attacker speciellt mot utländska medier sade Roberto Andrade, en kameraman som jobbar för mexikansk TV till AP.
Han utsattes för stenkastning på fredagen.
President Aristide har uppmanat internationell press att komma till Haiti för att skildra haitiernas kamp för demokrati. Bland inhemska och utländska journalister ses detta som tomma ord.

Ulf B Andersson

23 februari 2004

Ulf B Andersson
Amnesty Press