”Laglöst i norra Haiti”

Franska militära styrkor måste tillsammans med haitisk polis snabbt ta kontroll över norra Haiti. Det kräver Human Rights Watch, HRW, sedan två HRW-representanter besökt området.
Journalister och företrädare för den tidigare regeringen under Jean-Bertrand Aristide har tvingats gå under jorden av fruktan för den så kallade FAN, Forces armées du Nord, som styr området.

HRW påpekar att franska styrkor finns i Cap Haïtien sedan förra veckan men att de ännu inte har upprättat säkerhet på landsbygden och i städer i norra Haiti. De franska styrkorna, som ingår i MIF, den multinationella interimsstyrka, som skickades till Haiti för tre veckor sedan, har heller inte ingripit mot att rebeller bär vapen på gatorna i Cap Haïtien och olagligt håller fångar, uppger HRW.
I staden Trou du Nord har omkring 50 beväpnade män tagit kontroll över staden. De kallar sig Kosovos armé (Armée Kosovo).

BBC rapporterade på måndagen att Nigeria har erbjudit Aristide temporär exil. För närvarande befinner sig den avsatte haitiske presidenten på Jamaica.

23 mars 2004

Amnesty Press
HRW