Pakistan: Militären torterar bönder
I Pakistans traditionella högborg Punjab dödas och torteras bönder av paramilitära trupper i samarbete med armén, för att de vägrar skriva under kontrakt vilket skulle innebära att deras mark överlåts till armén, säger Human Rights Watch i en nyutgiven rapport.
I den 54 sidor långa rapporten beskriver Human Rights Watch den pakistanska militärens brutala förtryck av bönder i Okara-distriktet i Punjab. De sista två åren har tiotusentals bönder som arrenderar land i Okara motsatt sig militärens ansträngningar att försvaga böndernas rättigheter över ett av de mest bördiga landområdena i Pakistan, där många av familjerna har arbetat i generationer.
- Pakistans militära och paramilitära styrkor brutaliserar sitt eget folk i Punjab istället för att skydda det. Det är en farlig tid i Pakistan när militären vänder sig emot sin egen befolkning, sade Brad Adams, verkställande direktör vid Human Rights Watch Asienavdelning.
Pakistans armé anser att den äger jorden i Okara, men påståendet är ifrågasatt av de flesta juridiska experter, arrenderande bönder och Punjabs regionala regering vilken har vägrat skriva över landområdet till militären trots upprepade uppmaningar från armén.
Den väpnade grupp som är ansvarig för de flesta kränkningarna är "Pakistanska kommandosoldaterna", en paramilitär styrka som vanligtvis används för gränspatrullering. För att tvinga bönderna att skriva under kontrakten sätter kommandosoldaterna upp "tortyrceller", en term som vanligvis används av både pakistanska tjänstemän och invånare för att beskriva avdelningar i fängelser som används för hårda förhör av misstänkta.
De paramilitära trupperna har torterat böndernas barn, och i vissa fall tvingat unga par att skilja sig genom att tortera de äkta männen eller andra manliga släktingar för att öppet förnedra familjerna. Vid farmer tillhörande militären, så har anställda, som är släkt med bönder som vägrar skriva på kontrakten, blivit avskedade och hotade med tortyr.
- Konflikten i Okara illustrerar hur verkligheten ter sig med den militära makten i Pakistan. Militären går långt för att lära ut läxan att alla som gör motstånd mot militärens grepp om ekonomin kommer att få stränga straff, sade Brad Adams.
Jordegendomar är fortfarande en av de främsta källorna till förmögenhet och sociala privilegier i landet. Armén är förmodligen den största jordägaren, och militären fördelar vanligtvis jord som en belöning till civilbefolkningen och för att ge extraförmåner till sina egna officerare.
- Detta är en dispyt som båda sidor anser att de inte har råd att förlora. För den pakistanska militären är kontroll över markomåden en nödvändighet för att kunna bevara sin position inom landets politiska system. För bönderna så är tillgång till land ofta skillnaden mellan en full mage och hunger, sade Adams.
Marina Henrikson
Amnesty Press, praktikant
HRW |