Afrika: Regeringar sviker befolkningen

De flesta afrikaner är missnöjda med sina regeringar. Det visar en ny FN-studie som omfattar 28 av Afrikas 53 länder.

Rapporten grundar sig på intervjuer med femtio tusen afrikanska familjer. Korrumption, dåliga skattesystem, svaga parlament, brister inom den offentliga förvaltningen och oreformerade domstolar är några av de mest förekommande klagomålen.

Resultaten varierar dock från land till land. I Ghana har 75 procent förtroende för myndigheterna jämfört med 25 procent i Nigeria. Sämst resultat uppvisar Chad, Etiopien, Kenya och Swaziland, sägs det i rapporten, genomförd av FN:s ekonomiska kommission för Afrika, ECA.
-Dessa upptäckter understryker behovet av att skapa demokratiska samhällen med starka institutioner som främjar de offentliga intressen, sa Kingsley Amoako, shef för ECA.

Han understryker dock att regeringar i många länder har blivit bättre.
-Den politiska miljön har blivit liberaliserad, respekten för mänskliga rättigheter har ökat och kvinnor spelar större roll i kontinentens utveckling, sa Amoako.

Enligt rapporten anser kenyaner att deras regering är en av de mest korrumperade i Afrika. Men Kenyas president Mwai Kibaki bad internationella aktörer om tålamod.
-Jag kommer även i fortsättningen att bekämpa korrumptionen, inte genom att skrika från hustak, men genom att ta itu med problemet från grunden, sa Kibaki på en internationell konferens i Nairobi organiserad av Transparency International, en organisation som jobbar med bekämpning av korrumption.

Nadja Odobasic, praktikant på Amnesty Press och media


BBC